Black Lives Matter heeft 10 eisen aan blanken

3
2569

Black Lives Matter is een Afro-Amerikaanse activistische beweging die campagne voert tegen geweld en zogenaamd ‘systemisch’ racisme tegen zwarten. In de nasleep van het geweld in Charlottesville (Virginia) komt een van de medestichters uit Louisville (Kentucky), Chanelle Helm, met een lijst van tien ‘verzoeken’ aan blanken om de rassenverhoudingen te verbeteren.

“Geef je huis af”

In het artikel ‘Blanken, hier zijn 10 vragen van een leider van Black Lives Matter’ bepleit Helm in Afro-Amerikaans Engels (waarbij onder meer werkwoorden soms wegvallen of verkeerd worden gebruikt): “Blanken, als je geen nakomelingen hebt, laat je eigendom dan na aan een zwarte of bruine familie.”

Blanken worden ook gevraagd om een deel van hun maandelijks loon af te staan voor fondsen die zullen aangewend worden om grond te kopen voor zwarten.

Blanke vrouwen worden aangespoord om ervoor te zorgen dat “een racist wordt ontslagen” of dat “je baas wordt ontslagen want dat zijn ook racisten.”

Als laatste punt wordt de nadruk gelegd op het “bestrijden van blanke suprematie” en het doneren aan “zwarte en bruine mensen en hun werk.”

Blinde vlek

Black Lives Matter wordt echter door tal van waarnemers zelf van racisme en gebruik van geweld beschuldigd. Een meerderheid van de Amerikanen heeft dan ook een negatieve kijk op de organisatie. De zwarte muzikant Stevie Wonder wees onlangs op een conferentie tegen wapengeweld echter op de blinde vlek bij Black Lives Matter, met name dat zwarten in de VS vooral het slachtoffer zijn van andere zwarten: “Het ligt ook in jullie handen. Het ligt in jullie handen om het doden en alle schietpartijen te stoppen waar je ook bent. Want je kan niet zeggen, ‘zwarte levens zijn van belang,’ en dan jezelf doden.”

3 REACTIES