Bijna 200 migranten bestormen Ceuta

0
1505

Zo’n 187 migranten zijn vanmorgen de Spaanse exclave Ceuta binnengedrongen. Om vijf uur ‘s morgens overweldigde de nachtelijke stormloop de aanwezige agenten. 

“Het was al lang geleden dat er een dergelijke poging geweest was om de grens over te steken”, vertelt een woordvoerder van de Guardia Civil aan AFP. Het Spaanse Rode Kruis meldt via twitter dat vrijwilligers 186 mensen in Ceuta verzorgen. Vier van hen zouden zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

Ceuta regelmatig doelwit

Op beelden is te zien hoe jonge mannen uit Sub-Sahara-Afrika feest vieren in de straten. Intussen zijn de vluchtelingen bijna allemaal overgebracht naar een detentiecentrum, waar ze een asielaanvraag kunnen indienen.

In januari hebben nog zo’n 1.100 gelukzoekers getracht een verblijfsvergunning te verkrijgen via deze weg. De meesten hiervan zijn intussen teruggestuurd. Ook in februari was Ceuta in een korte tijdspanne van drie dagen tweemaal het doelwit van een bestorming. In mei was er nogmaals een poging van een 300-tal gelukszoekers.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Spaanse exclaves in Marokko

Spanje heeft twee exclaves die het Noord-Afrikaanse Marokko begrenzen: Ceuta nabij de Straat van Gibraltar en meer oostelijk, naar Algerije op, Melilla. Deze steden hebben regelmatig te maken met pogingen van migranten om in te breken door een eind te zwemmen of door over de hekken te klimmen.

Ceuta en Melilla zijn elk jaar een veelbezochte illegale bestemming van duizenden Afrikaanse migranten die trachten asiel aanvragen in Europa. De migranten die deze plaatsen aandoen, zijn grotendeels afkomstig uit Zwart-Afrika. Het merendeel wordt echter teruggestuurd omdat deze veelal niet in aanmerking komen voor asielverblijf (een rechtmatige asielzoeker moet vrezen voor politieke vervolging). Meestal gaat het dan ook om mensen die op zoek zijn naar een beter leven.

De Marokkaanse staat is niet tevreden over het bestaan van de exclaves. Deze zijn een overblijfsel van het het tijdperk van de late Reconquista, waarbij Spaanse en Portugese vorsten in de vijftiende eeuw, na jarenlang gedomineerd te zijn geweest door de moslimrijken, de rollen omdraaiden en territorium op het Afrikaanse continent gingen inpalmen.

ADVERTENTIE