Na jarenlang proberen haalde CD&V met het laatste zomerakkoord eindelijk hun ‘trofee’ binnen. Ondanks dat de belasting op effectenrekeningen geen vermogensbelasting is, valt deze wel onder de noemer ‘fiscale rechtvaardigheid’. Fiscaal expert Michel Maus haalt in De Morgen echter fel uit naar deze belasting. “Een onnozele belasting”, noemt hij deze.

Het principe van het zomerakkoord: wie een rekening heeft om beleggingen te beheren (effectenrekening) met een waarde boven de 500.000 euro, betaalt daar jaarlijks zo’n 0,15 procent belasting op. In lijn met de Belgische fiscaliteit blijkt nu dat er een hele batterij aan uitzonderingen op dit principe bestaat. Zal deze belasting een maat voor niets worden?

Niet voor vennootschappen

Daar lijkt het alleszins op. Zo worden effectenrekeningen die onder een vennootschap vallen niet belast. Gezien het doel van de belasting – een hogere bijdrage aan de meest vermogende vragen – is dit een vreemde uitzondering. Zo brengen de meest gegoede burgers hun kapitaal en beleggingen quasi altijd onder in een holding.

“Wie moet die taks dan wel nog betalen?”, vraagt Maus zich af. “De armen onder de rijken. Of de dommeriken?” Verder stelt de fiscalist dat “mensen à la Marc Coucke en de familie De Spoelberch […] die taks niet [zullen] moeten betalen. Vanaf pakweg één miljoen euro is het erg interessant om een vennootschap op te richten”.

Koterij aan uitzonderingen

De Morgen schrijft verder dat er nog tal van andere uitzonderingen zijn. Zo slaagt de taks volgens de krant niet op kapitaal in de vorm van niet-beursgenoteerde aandelen. Voor een ondernemer die aandelen heeft in zijn eigen KMO is dat een geruststellende gedachte, doch de grote ondernemer – die aandelen heeft in verschillende bedrijven – ontsnapt hier ook aan. Ook pensioenspaarfondsen vormen een uitzondering op de algemene regel.

Alles is hiermee nog niet gezegd. Volgens Maus kan “een koppel met een effectenrekening van 800.000 euro [ ] die makkelijk opsplitsen in twee rekeningen van 400.000 euro. Eentje op naam van de ene, eentje op naam van de andere partner. Het geld al onder erfgenamen verdelen is ook een optie, voor de ultrarijken. Of net voor de fiscus komt, investeer je in niet-beursgenoteerde bedrijven, paarden of oldtimers. Het wordt hoe langer, hoe duidelijker: dit is een onnozele belasting die in de praktijk niets zal uithalen.” 

Opbrengst: 254 miljoen euro

Ondanks de bedenkingen van de fiscalist wil de regering met de belasting op effectenrekeningen zo’n 254 miljoen euro ophalen. Het ophalen van een dergelijke bedrag lijkt onder anderen volgens Sven Sterckx (voorzitter van de beleggersfederatie VFB) niet mogelijk. Volgens hem zal de belasting op effectenrekeningen eenzelfde lot beschoren zijn als de rijkentaks en de speculatietaks. Ook daar vielen de opbrengsten fel tegen.

3 REACTIES

  1. En wat is nu de bedoeling van dit artikel?? De CD&(V) nog wat meer opjutten om meer belastingen te eisen??? Sommigen willen blijkbaar toch echt de wereldtop bereiken qua belastingbeslag in dit land, voor 70% betaald door de (hard)werkende Vlamingen. Hallo Sceptr. En laat de auteur van dit artikel ook maar eens antwoorden. Dank.

  2. Aub zo snel mogelijk de Laffercurve toepassen. Die geeft het verband weer tussen de belastingtarieven en de belastingontvangsten. Eenmaal voorbij een bepaald belastingtarief, dalen de inkomsten voor de staat drastisch. Iedereen weet dat we al lang in dit gebied zitten. We moeten dus met onze belastingtarieven omlaag, om meer inkomsten voor de staat te genereren.