Artsen Zonder Grenzen heeft laten weten dat het haar reddingsoperaties op de Middellandse Zee tijdelijk stopzet. De mededeling kwam er nadat de Libische autoriteiten een strenger beleid tegen buitenlandse schepen aankondigden.

Gisteren maakten de Libische autoriteiten bekend dat het de activiteiten van buitenlandse schepen in de Middellandse Zee wil verminderen en daarom geen buitenlandse schepen meer zal toelaten zonder dat men ze eerst toestemming heeft gegeven. Een klap in het gezicht van de ngo’s die er dagelijks reddingsoperaties uitvoeren.

Tijdelijke opschorting

Artsen Zonder Grenzen heeft gecommuniceerd dat het haar operaties in de Middellandse Zee nu tijdelijk zal stopzetten. De hulporganisatie benadrukt dat het slechts een tijdelijke opschorting betreft, tot het meer uitleg heeft gekregen van de Libische autoriteiten. Er zullen geen reddingsoperaties meer uitgevoerd worden tot men meer duidelijkheid heeft over de nieuwe maatregelen.

Artsen zonder Grenzen weigerde eerder al de ondertekening van de gedragscode voor ngo’s die er kwam nadat Italië aan de noodrem trok. De organisatie liet weten dat het de meeste punten van de gedragscode zou respecteren, maar dat ze het document naar eigen zeggen niet ondertekent omdat het de “humanitaire principes en elementen die AzG als essentieel beschouwt voor doeltreffende reddingen”, zou verwaarlozen.

Mensensmokkel

Enkele dagen geleden raakte bekend dat Artsen Zonder Grenzen ook deel uitmaakt van het onderzoek van de Italiaanse autoriteiten naar mensensmokkel waar ngo’s zich mogelijk aan hebben schuldig gemaakt. Hulporganisaties zoals Artsen Zonder Grenzen worden er immers van verdacht te fungeren als taxidienst voor vluchtelingen en vluchtelingen simpelweg over te nemen van mensensmokkelaars.

Vorige week werd een schip van de Duitse ngo Jugend Rettet in beslag genomen nadat uit onderzoek was gebleken dat de ngo regelmatig telefonisch contact had met mensensmokkelaars en op regelmatige basis vluchtelingen simpelweg overnam van mensensmokkelaars. De vluchtelingen aan boord van de bootjes van de smokkelaars werden dus niet gered door de ngo, maar simpelweg overgedragen aan de bemanning van de Iuventa, het schip van Jugend Rettet.