Antifa trekt door de straten van Amsterdam: “Nooit meer fascisme!”

0
2926

In Amsterdam hebben donderdagavond betogers van Antifa een demonstratie gehouden om hun medeleven te betuigen en solidariteit te tonen met hun Amerikaanse verwanten in Charlottesville. Daar viel, tijdens rellen tussen uiterst linkse en extreemrechtse betogers, 1 dode.

De demonstranten van Antifa hadden vooraf geen melding gemaakt van een demonstratie bij de gemeente, wat wel verplicht is volgens de wet. “U heeft hier geen kennisgeving van gedaan. Naast dat u daarmee in overtreding bent van artikel 11 van de Wet openbare manifestatie, stelt u mij daardoor niet in staat goede afspraken met u te maken om met name uw grondwettelijke recht om te demonstreren te beschermen”, schrijft burgemeester Van der Laan aan de antifascisten.

Solidariteit en medeleven tonen

Toch liet burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan de demonstratie doorgaan. Er werden wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo benadrukte hij dat het meedragen en afsteken van vuurwerk verboden is, en riep hij op tot een vreedzame manifestatie. “Ik roep een ieder die deelneemt aan uw demonstratie dan ook op om in de strijd tegen onverdraagzaamheid niet zelf onverdraagzaam te worden”, aldus de burgemeester.

De demonstratie van Antifa werd georganiseerd uit solidariteit voor hun verwanten uit het Amerikaanse Charlottesville die er vorige week betoogden tegen een manifestatie van uiterst rechtse groepen. Op deze manier wilden de betogers hun “medeleven tonen en woede uiten”. Naast hun medeleven betuigen, hadden ze ook nog een duidelijke boodschap voor Geert Wilders en de PVV: “Nee tegen de PVV” werd uit volle borst gescandeerd in de straten van Amsterdam.

Vorige week kwam het tot rellen in het Amerikaanse Charlottesville toen extreemrechtse manifestanten en extreemlinkse tegenbetogers de confrontatie met elkaar aangingen. De aangekondigde demonstratie onder de noemer van ‘Unite The Right’ trok veel tegenbetogers aan van extremistische organisaties als Antifa en Black Lives Matter en liep compleet uit de hand toen een manifestant inreed op een groep linkse betogers. Daarbij kwam een 32-jarige vrouw om het leven.