Nu vrijdag komt in Amerika het vervolg uit van Al Gores ‘An Inconvenient Truth’. In ‘An Inconvenient Sequel: Truth to Power’ zet de Democraat de strijd verder om zijn visie van de rol van de mens op het klimaat en de klimaatsveranderingen te benadrukken. Gore zegt te streven naar het bewustmaken van de mensheid op impact we op het milieu hebben. Maar nu blijkt dat hij zelf niet echt leeft volgens de inzichten die hij zelf verkoopt.

Hoewel hij in zijn films erg ongerust is over het minimaliseren van de risico’s rond klimaatsverandering en de mogelijk verstrekkende gevolgen er van – zoals het verdwijnen van het ijs op de Kilimanjaro of het wegsmelten van het poolijs in zeer korte tijd – is er een groot verschil tussen Al Gores woorden en daden, zo blijkt uit nieuwe berichtgeving.

230.889 kWh

De milieuactivist strijdt al een decennium tegen de uitstoot van koolstofdioxide omwille van de impact op het klimaat. Koolstofdioxide komt onder meer vrij uit het verbranden van grondstoffen en op die manier zou de mens een nefaste impact hebben op de atmosfeer. Maar uit een rapport van National Center for Public Policy Research, een conservatieve denktank, blijkt dat Al Gore zelf liefst 21 keer meer energie verbruikt dan een gemiddeld Amerikaans gezin. De voormalige vice-president jaagde 230.889 kWh erdoor in zijn woonst in Nashville. Een typisch Amerikaans gezin, niet bepaald gekend om energiezuinigheid, gebruikt gemiddeld 10.812 kWh elektriciteit per jaar.

In sommige maanden is zijn verbruik nog veel groter. Zo verbruikte hij in september alleen al 30.993 kWh, dat is 34 keer meer dan het gemiddelde. Met de elektriciteit die nodig was om zijn buitenzwembad te verwarmen in 2016 kon men 6 Amerikaanse gezinnen een jaar lang voorzien van energie.

In 2007 werd Gore er al op gewezen dat zijn verbruik veel hoger was dan de rest van het land en hij, zeker gezien zijn alarmerende boodschap, nogal hypocriet overkwam. Hij beloofde toen om zijn levensstijl te veranderen en ‘vergroende’ zijn eigendom. Zonnepanelen, dubbel glas en isolatie werden besteld, regenwater beter verzameld en een nieuw geothermisch verwarmingssysteem geïnstalleerd. De Nobelprijswinnaar veranderde zelfs zijn lampen naar milieuvriendelijkere versies.

De aanpassingen ter waarde van 250.000 dollar volstonden echter niet om zijn energiehonger te stillen en zijn verbruik is nu hoger dan ooit. Hoewel zijn 33 zonnepanelen 12.000 kWh per jaar genereren, meer dan het verbruik van een typisch huishouden, volstaat dat in zijn geval slechts voor 5,7 percent van zijn verbruik, of omgerekend amper 21 dagen per jaar.

Al Gore: ‘Energievarken’

Volgens Gore is zijn verbruik zo hoog omdat hij in een groot huis woont, maar ook dat klopt niet. Volgens Energy Vanguard, een bedrijf gespecialiseerd in het energie-efficiënt maken van huizen is het streefcijfer minder dan 10 kWh per vierkante voet (0,3 m). Huizen die meer dan 20 kWh per vierkante voet verbruiken worden ‘energievarkens’ genoemd. Al Gore zijn huis zit aan 22,9 kWh.

Over zijn andere twee huizen werd er geen informatie meegegeven, maar die zullen Gores ecologische voetafdruk er niet kleiner op maken. In een interview aan de ‘Today Show‘ had hij vorig jaar nog gezegd dat zijn huis 100% draait op hernieuwbare energie, maar dat blijkt nu een leugen te zijn.

Weinig groen

87 percent van de elektriciteit in Nashville wordt gegenereerd door kernenergie, kool en gas. Tien procent komt van waterdammen en maar een kleine drie procent komt van hernieuwbare bronnen zoals zonnepanelen en windmolens.

Al Gore zegt wel zijn steentje bij te dragen door te doneren aan , dat is een bijdrage aan de energierekening zodat er extra geïnvesteerd kan worden in groene energie. Dat bedrag is 432 dollar per maand, maar daartegenover staat een elektriciteitsrekening van 22.000 dollar per jaar. of 1.800 dollar mer maand. Een peulschil voor de groene goeroe die sinds zijn documentaire 300 miljoen dollar rijker werd.

Al Gore was in 2000 presidentskandidaat voor de Democraten en maar moest het pleit afleggen tegen George Bush Jr. (Rep.)

1 REACTIE