Activisten vernielen ‘racistisch’ standbeeld in Verenigde Staten

0
1955

In de Amerikaanse staat North Carolina hebben betogers een standbeeld van een soldaat uit de Amerikaanse burgeroorlog omver getrokken en vernield. Het is een antwoord op de ‘Unite The Right’ betoging die georganiseerd werd naar aanleiding van het weghalen van een standbeeld van een generaal uit de burgeroorlog.

Het standbeeld betreft een onbekende soldaat die vocht voor de geconfedereerde zuidelijke staten tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Het Confederate Soldiers Monument stond al sinds 1924 voor een gerechtsgebouw in Durham.

“Dit moet weg”

Volgens activisten verheerlijken dit soort standbeelden het verbond van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog en is het een symbool voor racisme. De zuidelijke Confederatie heeft immers een slavernijverleden en was voor het behoud van slavernij. De demonstranten trokken het standbeeld van zijn sokkel en begon er vervolgens op te schoppen en te slaan. “Dit moet weg”, aldus organisator Leon Tran.

De vernieling van het standbeeld komt er enkele dagen na de betoging onder de noemer ‘Unite The Right’. Aanleiding van de betoging in Charlottesville was de beslissing van het stadsbestuur om het standbeeld van de geconfedereerde generaal Robert E. Lee weg te nemen. Generaal Lee speelde een belangrijke rol in de Amerikaanse Burgeroorlog rond deelstatelijke rechten en slavernij.

De betoging werd echter in extremis verboden en trok op de koop toe bijzonder veel tegenbetogers van de extremistische organisaties Antifa en Black Lives Matter aan. Er ontstonden massaal rellen en de situatie liep volledig uit de hand toen een uiterste rechtse manifestant inreed op een groep linkse betogers. Daarbij kwam één vrouw om het leven.