Sinds het overlijden van oud-president Hugo Chávez en het aantreden van president Nicolás Maduro zijn de asielaanvragen in de EU uit Venezuela dramatisch gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat en meldt ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) via Twitter. In vergelijking met 2013 steeg het aantal asielzoekers in 2016 uit Venezuela met een factor van nagenoeg 45. Het lijkt erop dat dit er nog meer worden in 2017. In het Zuid-Amerikaanse land escaleert de politieke en economische crisis intussen van kwaad naar erger.

Het is bijzonder onrustig in Venezuela. Zo werden volgens cijfers van de Verenigde Naties dit jaar al ruim 5.000 mensen willekeurig opgepakt door de veiligheidsdiensten. De economische crisis, gekenmerkt door hyperinflatie en een krimpende economie, wordt gecombineerd met een politieke crisis. Tijdens de parlementsverkiezingen van 2015 wisselde de meerderheid immers van kant. De linkse president Maduro krijgt sindsdien tegenwind van het rechtse parlement, maar dat wordt op allerlei manieren buiten spel gezet. Dit heeft heel wat onrust tot gevolg. De lege winkelrekken worden beantwoord met rellen en protest.

Aantal asielzoekers uit Venezuela in EU maal 87 sinds 2013
Afbeelding: screenshot Eurostat. Asielaanvragen uit Venezuela van de laatste maanden.

Vooral – niet afgelopen – jaar 2017 kent radicale stijging

Sinds 2013, dat is het jaar waarin Chávez overleed en Maduro het roer overnam, is niet alleen de Venezolaanse inflatie sterk gestegen en de economie in elkaar gezakt. Ook het aantal Venezolaanse asielzoekers in de Europese Unie steeg bijzonder snel.

Slechts 105 Venezolanen vroegen asiel aan in de EU in 2013. In 2014 was dat meer dan het drievoud: 325. En hierna, in 2015, vroegen al 790 Venezolanen politiek asiel aan. 2016 overtrof echter de voorgaande jaren. Vorig jaar vroegen maar liefst 4.695 Venezolanen asiel aan in de EU. Dat is in vergelijking met 2013 een vermenigvuldiging met 44,71.

Tijdens de afgelopen maanden van 2017 werden eveneens hoge cijfers geregisterd. In de eerste 6 maanden van 2017 alleen al, dat wil zeggen tot en met juni, vroegen reeds 3.965 onderdanen van Maduro asiel aan in de Europese Unie. Als deze trend zich voortzet zal 2016 dus snel overtroffen worden.

In België is er ook een stijging in asielaanvragen uit het Zuid-Amerikaanse land te merken, zij het minder radicaal. 0 Venezolanen vroegen in 2013 asiel aan in ons land. In de twee jaren hierna werden dat er 25 en in 2016 45. Maar dit jaar – ook slechts tot en met juni – werd dat getal al geëvenaard. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) laat weten dat nog geen enkele Venezolaanse asielaanvraag tot nu toe geweigerd werd. De meeste aanvragen in de EU worden evenwel in Spanje verwerkt. In Venezuela spreekt men immers ook Spaans. Reeds 3.475 asielaanvragen werden in 2017 er al geregistreerd tijdens de periode tot en met juni. Dat is het leeuwendeel van de EU-aanvragen.

Venezuela: Onrust en steun

Eerder deze maand wist de Venezolaanse overheid een poging tot opstand neer te slaan. Een aantal mannen met militaire achtergrond trachtten een militair depot te bestelen. De bevolking kwam op straat in steun, maar werd verdreven door de overheid met behulp van van traangas.

De Venezolaanse overheid wordt door heel wat belangrijke internationale instanties en overheden bekritiseerd. Onder meer de EU, de VS, het Vaticaan, de Verenigde Naties en verschillende Zuid-Amerikaanse buurlanden raden Maduro aan om van koers te veranderen. Echter blijft Venezuela bondgenoten overhouden, ook bij ons. Dit mag op flinke kritiek rekenen vanwege Francken en Vlaams parlementslid Bart Somers (Open Vld). Kop van jut hierbij is de extreemlinkse PVDA.

Volgens de PVDA, de partij van Raoul Hedebouw, is Maduro immers druk in de weer om terug rust te brengen naar het gekwelde land. “President Maduro zet in op dialoog en pacificatie in Venezuela en probeert de oppositie ertoe te brengen de instellingen van het land te respecteren”, zo valt te lezen op de website van de radicale socialisten.