President van Frankrijk Emmanuel Macron (En Marche!), die op 7 mei verkozen werd met 66% van de stemmen, ziet zijn populariteit verder slinken. Uit onderzoek blijkt dat nu nog slechts 36% van de Franse bevolking achter haar president staat.

Twee weken geleden werd, op vraag van de Franse krant Journal du Dimanche, een studie uitgevoerd door het Franse peilingsbureau Ifop (Institut français d’opinion publique). Toen was nog 54% van de Franse bevolking tevreden met het beleid van Macron. Zo’n 28% antwoordde toen ‘grotendeels ontevreden’ te zijn.

Populariteit blijft dalen

Op vraag van de Huffington Post en het Franse CNews voerde het het onderzoeksbureau YouGov op 26 en 27 juli een gelijkaardig onderzoek uit. Iets meer dan 1000 Fransen werd gevraagd naar hun tevredenheid over het beleid van president Macron en premier Édouard Philippe. Uit de resultaten blijkt nu dat de populariteit van de Franse president nadien nog fors gedaald is. Vandaag zou nog slechts 36% van Frankrijk tevreden zijn met het beleid van de president, een daling van 18% in vergelijking met de studie van twee weken geleden. Bijna de helft (49%) beoordeelt Macron nu negatief.

Er bestaan meerdere oorzaken voor de steeds dieper dalende populariteit van de Franse president. Werkloosheid en immigratie blijven, volgens de resultaten van de peiling, de voornaamste pijnpunten van Emmanuel Macron. Volgens politicoloog Jérôme Fourquet liggen de bezuinigingsmaatregelen van Macron en het gebrek aan communicatie hieromtrent aan de basis van zijn lage populariteit. Dat heeft volgens Fourquet tot “ontevredenheid in de verschillende bevolkingslagen” gezorgd.

Daarnaast heeft de houding van Macron tegenover de stafchef van het Franse leger, Pierre de Villiers, zijn populariteit geen goed gedaan. Nadat de stafchef zijn ongenoegen had geuit over de besparingen die het Franse leger moest doorvoeren, riep Macron zijn stafchef publiekelijk op het matje. De Villiers hield de eer aan zichzelf en diende vervolgens zijn ontslag in. Ook de staatsbezoeken van Russisch president Poetin en Amerikaans president Trump aan Frankrijk, zouden bij vele Fransen tot ontstemdheid geleid hebben.

1 REACTIE