Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is in Terzake in debat gegaan met 11.11.11.-directeur Bogdan Vanden Berghe. Daarbij benadrukte Francken de noodzaak om met Afrikaanse landen samen te werken om de migratieproblematiek aan te pakken. Vanden Berghe wil naar eigen zeggen vooral dat de grondoorzaken van de problematiek worden opgelost. Vandaag verscheen er ook een opiniestuk in De Morgen waarin minister van Staat André Flahaut (PS) zich kritisch uitlaat over Francken.

Dankzij het versterkt optreden van de Libische kustwacht is het aantal migranten dat in Italië toekomt sterk gedaald. Hierin wordt het land gesteund door samenwerkingsakkoorden met Europa. 11.11.11. klaagt deze praktijken nu aan. Volgens de ngo komen de migranten hierdoor in erbarmelijke omstandigheden terecht in Libische detentiecentra.

Akkoord met Libië

“Europa exporteert zo de bewaking van zijn grenzen naar dubieuze regimes. Zij hebben geen respect voor de mensenrechten. Een aantal van die deals worden bovendien gefinancierd door ontwikkelingshulp”, zegt Vanden Berghe. “Dit gaat buiten alle waarden en normen van Europa. Zulke regimes versterken, is nefast voor de regio en zal uiteindelijk leiden tot meer vluchtelingen”

Volgens Francken is dat een naïeve instelling. Hij ziet geen andere realistische oplossing. “In die regio zijn er alleen maar regimes waar mensenrechten een probleem zijn. Als je nergens zaken doet waar de mensenrechten worden geschonden, dan vertrekken er straks honderdduizenden migranten en is er pure chaos”, aldus Francken.

Francken erkent wel dat de omstandigheden in de Libische centra verre van ideaal zijn. Ook hij vindt dat de toestand daar verbeterd dient te worden. “Maar ik denk niet dat dat mogelijk is zonder een akkoord met de Libische regering.”

“Europa is aan het destabiliseren”

Vanden Berghe benadrukt nogmaals dat zijn ngo wil dat de grondoorzaken worden aangepakt. Naast gewapende conflicten en hongersnood is ook de klimaatverandering één van de oorzaken. “Je kunt migranten niet gewoon terugsturen en dan zeggen dat het ons probleem niet meer is. Er wordt te weinig geïnvesteerd in die grondoorzaken, wij zeggen dat al jaren”, zegt Vanden Berghe.

Francken erkent de problematiek maar wil wel dat er werkbare oplossingen op de korte termijn worden gevonden. “Europa is enorm aan het destabiliseren. Europeanen vragen resultaten. De grenzen moeten beter bewaakt worden. De chaos moet stoppen”, zegt de staatssecretaris. “Als je duidelijk maakt aan mensen dat het kopen van een ticket op een bootje van een mensensmokkelaar je geen vrije toegang geeft tot de Europese Unie, zal die stroom ook in de woestijn en dieper in Afrika stoppen.”

“Gevaarlijke hervorming asielrecht”

In een opiniestuk in De Morgen uit PS-kopstuk André Flahaut ook kritiek op Francken. Hij doelt specifiek op een aankomende hervorming van het asielrecht. Hij noemt het een “gevaarlijk” wetsontwerp dat de vrijheid van asielzoekers zou herleiden tot niets.

“Migranten worden als potentiële criminelen gezien; ze zijn niet welkom. Alles wordt gedaan om hen te ontmoedigen hierheen te komen. Eenmaal in België wordt alles gedaan om ons van hen te ontdoen”, aldus Flahaut.

Op Twitter reageerde Francken intussen al op de kritiek. Hij wijst erop dat criteria voor het opsluiten van asielzoekers al jaren ook eis van links is.

1 REACTIE