Gisteravond werd de duizendste buitenlandse crimineel het land uitgezet. Het ging om een Serviër die tot 3 jaar cel veroordeeld was wegens diefstal met braak, geweld en bendevorming. Dat meldt het Laatste Nieuws.

In 2017 werden al 1.000 illegale criminelen het land uitgezet en teruggestuurd naar hun land van herkomst. Het aantal illegale criminelen dat elk jaar wordt teruggestuurd naar hun thuisland, stijgt jaar na jaar. In 2014 waren dat er 625, in 2015 nam dat aantal sterk toe tot 1.595. Dankzij verdragen met de landen van herkomst verlopen dit soort uitzettingen, volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), steeds makkelijker.

Verdragen over repatriëringen

Volgens Francken gebeurt dit soort uitzettingen steeds vaker en vlotter. Dit is mede mogelijk dankzij verdragen over repatriëringen met landen zoals Irak, Kameroen, Nigeria en Marokko.

“In juli is nog een hoge diplomatieke missie naar Algerije gereisd om de onderhandelingen over een verdrag kracht bij te zetten, want Algerijnse autoriteiten zijn terughouden als het gaat over de identificatie en terugkeer van hun landgenoten. Ik verwacht dat we in het voorjaar van 2018 een akkoord zullen bereiken”, zegt Francken.

Volgens de staatssecretaris werden dit jaar voornamelijk Albanezen, Marokkanen en Roemenen teruggestuurd. Het gaat bij deze groepen vooral om misdaden zoals overvallen, drugsfeiten of prostitutie.

Kordate aanpak migratie

Het uitzetten van criminelen met een andere nationaliteit is een prioriteit voor Francken en de N-VA. Dit maakt deel uit van de meer kordate aanpak van het migratievraagstuk waarrond de partij zich tracht te profileren. Eind juli maakte Francken ook al bekend dat het aantal toegekende inreisverboden sinds kort sterk gestegen is. 

Ook wil de N-VA bijvoorbeeld jihadisten kordater kunnen straffen zoals dat in Nederland en het VK het geval is. Daar kan men sinds recent meteen de nationaliteit afnemen van IS-fundamentalisten. De N-VA heeft daarover een wetsvoorstel uitgewerkt.