Zuid-Korea heeft voorgesteld nieuwe onderhandelingen te voeren met Noord-Korea om de relatie tussen beide landen te verbeteren. Officieel verkeren Noord- en Zuid-Korea nog steeds in staat van oorlog.

De laatste maanden lopen de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea hoog op. Indien Noord-Korea ingaat op het voorstel van zuiderburen zouden het de eerste militaire gesprekken zijn tussen de buurlanden sinds 2015.

Vijandige activiteiten beëindigen

Zuid-Korea wil op 21 juli gesprekken voeren met Noord-Korea in verband met de militaire activiteiten van het Noord-Korea. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie wil alle “vijandige activiteiten” tussen beide landen beëindigen. Officieel zijn Noord- en Zuid-Korea sinds de jaren 50 nog altijd in staat van oorlog. De onderhandelingen zouden plaatsvinden in de Noord-Koreaanse stad Panmunjom, vlakbij de grens. Daar vonden ook de laatste militaire gesprekken plaats tussen de twee landen.
De spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn de laatste maanden fors toegenomen. Ondanks een internationale veroordeling en verscheidene VN-sancties heeft Noord-Korea recent twee nucleaire tests en verschillende raketproeven uitgevoerd. Bij een laatste test, op 4 juli, werd een intercontinentale raket (ICBM) gelanceerd.
Amerikaans president Trump waarschuwde Noord-Korea toen voor “heel ernstige dingen” indien de gevaarlijke en slechte houding van Noord-Korea niet verbetert. Trump ergert zich ook aan de onwil van China om iets aan de situatie te doen en bereid nieuwe sancties voor tegen Chinese banken en bedrijven die zaken doen met het land.