In de peiling van gisteren krijgt sp.a rake klappen. Voor het eerst haalt de partij de drempel van 10% niet. Dat zorgt voor wrevel binnen de partij want niet iedereen gelooft dat het slechte resultaat enkel te wijten is aan de schandalen van de Franstalige zusterpartij PS. Worden de messen geslepen?

Volgens SP.A-voorzitter John Crombez wordt zijn partij “geassocieerd wordt met praktijken waar hij van gruwelt. Het versterkt mijn vastberadenheid om onze koers van de voorbije twee jaar voort te zetten.”

Joris Vandenbroucke, fractieleider in het Vlaams Parlement, steunt zijn voorzitter: “Eigenlijk is er maar één verklaring. De peiling is niet toevallig afgenomen in de periode van het Samusocial-schandaal. We lopen mee schade op door de politieke schandalen van PS.”

Maar niet iedereen wijt het slechte peilingresultaat uitsluitend aan de PS-schandalen. SP.A-kamerlid Monica De Coninck neemt de communicatie van haar voorzitter op de korrel: “Over correct zijn moet je niet te veel communiceren. Je moet het gewoon doen. Op den duur speelt ook de omgekeerde psychologie: hoe meer je zelf uitroept dat je correct bent, hoe meer mensen het omgekeerde gaan denken.”

Echte zorgen

Volgens De Coninck overschaduwt het discours over decumul en de inperking van mandaten de echte zorgen van de mensen: “Voor mij zijn dat de vergrijzing, integratie, mobiliteit en werk. Nu wordt er heel veel en hard gewerkt in de partij, maar te veel in alle richtingen. SP.A heeft weer een rode draad nodig.”

Haar uitspraken worden bijgetreden door haar collega kamerlid Renaat Landuyt: “Ik laat het uiteraard over aan de voorzitter, maar het zou niet wijs zijn om geen lessen uit te trekken uit de peiling.”

Er komt echter ook kritiek van andere politici, onder meer van N-VA kamerlid Inez De Coninck:

2 REACTIES

  1. Tot op zekere hoogte kan ik akkoord gaan met voorzitter Crombez , maar als je oenen als Vandela De Coninck , Termont en meer van dat tuig aanduidt om het gezicht van je partij te zijn dan vraag je toch gewoon om problemen . Trouwens de sossen slepen al decennia lang een schandaalsfeer en een reputatie van sjoemelaars van het grootste kaliber met zich mee , nietwaar mijnheer Claes en compagnie ? Ik vrees dat benevens de mandatarissen , enkele onnozelaars en de moSSlims die lid zijn van het partijtje er maar weinig mensen zullen rouwen om het verdwijnen van de maffiabende .