Een van de woordvoerders van Fedactio en de Gülen-beweging in Vlaanderen werd gisteren neergestoken in Merksem. “Ibrahim Anaz kreeg tijdens een dispuut meerdere messteken en wordt momenteel geopereerd in een ziekenhuis in Antwerpen”, bevestigt zijn advocaat Walter Van Steenbrugge. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen.

De steekpartij vond plaats woensdagavond rond 20 uur. Ibrahim Anaz verkeert niet in levensgevaar. De dader en het slachtoffer kennen elkaar volgens politiewoordvoerder Sven Lommaert.

“In feite gaat het om een aangetrouwde familie die bij elkaar op bezoek was. Tijdens dat bezoek is een discussie over politiek ontstaan. Het slachtoffer is een aanhanger van de Gülen-beweging, zijn aangetrouwde familielid is kennelijk een andere politieke overtuiging toegedaan”, aldus de politiewoordvoerder. “De discussie is uit de hand gelopen en het slachtoffer heeft twee messteken in de arm en de hand gekregen.”

Familiale twist

De Antwerpse politie meent dat het eerder gaat om een twist in familieverband. Hoewel de politiek een zekere rol heeft gespeeld, zou het iet gaan om een echte politieke aanslag van Erdogan-aanhangers tegen Gulenisten.

Walter Van Steenbrugghe, advocaat van het slachtoffer, laat weten klacht te zullen indienen tegen de dader. “Wij zullen een gerechtelijk onderzoek vragen, want dit zijn toch zeer ernstige feiten”, klinkt het.

Erdogan

Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) trok eerder deze week definitief de erkenning in van een moskee die aangestuurd wordt door Erdogan en Gülenisten viseert.

“Een antwoord dat de Fatih-moskee me stuurde in het kader van de procedure gaf de doorslag. In die brief wordt de Gülen-beweging op één lijn gezet met Islamitische Staat en zegt de moskee dat het haar taak is om gewelddadige organisaties te bestrijden. Nochtans staat die beweging bij onze veiligheidsdiensten helemaal niet als staatsgevaarlijk bekend” klonk het.

De Fatih-moskee in Beringen is lang niet de enige die door het Turkse Diyanet-netwerk wordt beheerd. Naast de Beringse moskee zijn er nog twaalf andere moskeeën die onder controle staan van de Turkse overheid en erkend zijn door onze overheid.