Verschillende Waalse politici uit meerdere partijen hebben een denktank gestart. Het is de bedoeling dat ‘E-change’ zal gaan nadenken over de toekomst van de Franstalige politiek in België. Dit na verschillende schandalen in Wallonië en Brussel zoals de affaires rond Samusocial en Publifin. Er moet een nieuwe politieke cultuur komen, vertelt Franstalige minister van Cultuur Alda Greoli (CDH). Die verzekerde op de RTBF-omroep dat het initiatief “zeker geen nieuwe politieke partij is”.

De denktank is gestart door oud-co-voorzitter van Ecolo Jean­-Michel Javaux en Laurent de Briey, kabinetchef van Franstalige Onderwijsminister Marie-­Martine Schyns (cdH). maar ook andere kleppers uit de Waalse politiek draaien mee. Oud-minister en ex-politicus Melchior Wathelet (cdH), Brussels Economieminister Didier Gosuin (DéFI) en huidig minister Alda Greoli ondersteunen mee het project. De groep zou een keer per maand samen komen.

Allen tegen de PS

Aanvankelijk werd gesuggereerd in de pers dat het om een nieuwe partij zou gaan, maar dit wordt nu ontkend. “Dat is niet onze bedoeling omdat we net de politieke grenzen willen overstijgen”, verklaart Greoli aan de Franstalige openbare omroep RTBF.

We zien allemaal waar het verkeerd gaat nu. Schandalen zoals met [Pascale] Peraïta en [Yvan] Mayeur bij Samusocial. Dat ben ik beu. Als politicus kan je niet én besturen, én langs de kassa passeren”, aldus Greoli die de bestaansreden van E-change toelicht.

Bij de denktank zitten er alvast geen leden van de PS. “We kunnen op dit moment niet met hen besturen. Er zijn bij de PS wel wat mensen met staatsvisie, een echte socialistische visie die niet de mijne is, maar ik wel begrijp. Maar het typische socialistisch graaisysteem dat de de norm lijkt geworden te zijn… Dat kan niet meer. Al zitten er in de kern van de partij wel mensen die dit kunnen veranderen”, vertelt Greoli over de politieke crisis in Wallonië en Brussel.

SamuScandale

De onthullingen rond Samusocial hebben reeds zware politieke gevolgen gehad. De hele PS kwam vorige maand in opspraak toen bleek dat de Samusocial in 2016 alleen al 60.000 euro aan zitpenningen uitdeelde aan het bestuur. Dat bestuur was doorspekt met PS-leden waaronder de toenmalige Brusselse burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitter Pascale Peraïta. Het zou gegaan hebben om 140 euro per zitting per persoon, maar voor de vele vergaderingen bleek geen bewijs voorhanden te zijn. Hierna bleek dan nog eens dat de opgestreken zitgelden van Peraïta en Mayeur hoger zouden zijn dan aangenomen.

De hele affaire leidde tot het ontslag van Mayeur als burgemeester en Pascale Peraïta als OCMW-raad-voorzitster. Dit werd opgevolgd door een heuse regeringscrisis in Brussel en Wallonië alwaar de positie van de PS onhoudbaar werd voor coalitiepartner cdH van Benoît Lutgen.

Sinds het schandaal rond Publifin en Samusocial en de betrokkenheid van de PS daarin is de communistische PTB (PVDA) in de Waalse peilingen als een pijl omhoog geschoten en reeds groter geworden dan de PS.