Gisteren kondigden MR en cdH aan dat er een nieuwe Waalse regering – zonder de PS – klaar was voor de start. Ze hebben met opzet gewacht om de invulling van deze regering nog even geheim te houden. Vandaag is de samenstelling bekend. De nieuwe Waalse gewestregering zal geleid worden door Willy Borsus (MR) en dus niet door MR-partijvoorzitter Olivier Chastel.

De nieuwe Waalse regering bestaande uit MR en cdH zal zeven ministers tellen en geleid worden door Borsus. De regering kan rekenen op een krappe steun in het parlement: 38 van de 75 zetels. Na een motie van wantrouwen in dat parlement mag zittend minister-president Paul Magnette (PS) definitief zijn boeltje pakken. Hij kondigde al op voorhand aan om terug de burgemeesterssjerp in Charleroi te gaan opnemen.

Samenstelling Borsus I

Huidig federaal minister van Maatschappelijke Integratie Willy Borsus zal zijn federale hoed inwisselen voor een Waalse en zal voor het eerste het Waalse Gewest gaan leiden. Zijn collega’s onder hem zijn de volgenden:

  • Jean-Luc Crucke (MR) wordt minister van Begroting, Energie en Luchthavens (MR).
  • De post van Werk en Economie zal ingevuld worden door Pierre-Yves Jeholet (MR).
  • De nieuwe minister van Lokale Besturen zal voortaan Valérie De Bue (MR) heten.
  • Alda Greoli (cdH) wordt minister van Volksgezondheid en Gelijke Kansen.
  • Carlo Di Antonio (cdH) zal de ministerpost van Mobiliteit, Milieu en Openbare Werken op zich nemen.
  • Tot slot zal René Collin (cdH) de departementen van Landbouw, Toerisme en Erfgoed gaan leiden.

André Antoine (cdH) blijft voorzitter van het Waals parlement.

SamuScandale

De onthullingen rond Samusocial hebben reeds zware politieke gevolgen gehad. De hele PS kwam in opspraak toen bleek dat de Samusocial in 2016 alleen al 60.000 euro aan zitpenningen uitdeelde aan het bestuur. Dat bestuur was doorspekt met PS-leden waaronder de toenmalige Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (ex-PS) en OCMW-voorzitter Pascale Peraïta (ex-PS).

De hele affaire leidde tot het ontslag van Mayeur als burgemeester en Pascale Peraïta als OCMW-raad-voorzitster. Dit werd opgevolgd door een heuse regeringscrisis in Brussel en Wallonië alwaar de positie van de PS onhoudbaar werd voor coalitiepartner cdH van Benoît Lutgen.

Sinds het schandaal rond Publifin en Samusocial en de betrokkenheid van de PS daarin is de communistische PTB (PVDA) in de Waalse peilingen als een pijl omhoog geschoten en reeds groter geworden dan de PS.