Amerika stemt harde sancties tegen Rusland

0
621

De Amerikaanse Senaat heeft gisteren een serie aan nieuwe sancties gestemd tegen Rusland. Reden hiervoor is de beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, hoewel hier nog steeds geen bewijs voor is. Een andere reden voor de extra sancties is de Russische rol in het Oekraïne-conflict. Iran en Noord-Korea zullen ook harder worden aangepakt als de wet erdoor komt.

De wettekst waarin de sancties zijn vervat is verregaand. Ze wordt niet alleen sterk bekritiseerd door Moskou, maar zelfs verschillende Amerikaanse bondgenoten in Europa vinden de tekst drastisch. De sancties moeten wel nog getekend worden door Amerikaans president Donald Trump (Rep.), dus het valt nog af te wachten of de wettekst wel realiteit wordt.

Nagenoeg unaniem

Opvallend, de sancties zijn nagenoeg unaniem goedgekeurd in de Senaat. Slechts 2 senatoren van de 100 stemden tegen de wet. Een van de tegenstanders van de wet is Bernie Sanders (Dem.), die presidentskandidaat was vorig jaar maar die – onder meer door procedurefraude – tegen Hillary Clinton (Dem.) verloor in de voorverkiezingen.

De Senaat lijkt hiermee tegen de (oudere) intenties van Trump in te gaan, die in het verleden altijd tegen meer anti-Russische sancties is geweest. Trump heeft vaak gesteld dat er meer flexibiliteit moet zijn ten opzichte van Rusland. Dit onder meer omwille van de anti-IS-inspanningen die Rusland organiseert in Syrië. Toch zou een veto door de president niet politiek eenvoudig zijn, gezien Trump wel hardere sancties tegen Noord-Korea en Iran wil invoeren. Opvallend, die sancties zijn net de reden waarom Sanders tegen de wet stemde. Ook de partij van Trump, de Republikeinen, zijn uitgesproken voorstander van meer sancties.

Sarah Huckabee Sanders, die verwacht wordt om Sean Spicer te gaan vervangen als ‘Press Secretary’, zei dat “deze regering sancties steunt tegen Rusland, Iran en Noord-Korea. Wij blijven voorstander van harde sancties tegen die drie landen”, aldus Huckabee gisteren.

Sancties

De sancties zelf viseren wapenbedrijven die leveren aan de Syrische regering van Bashar al-Assad. Een ander aspect van de wet betreft cyberveiligheid, omdat Amerika in het verleden verschillende malen slachtoffer is geweest van buitenlandse hackers, ook uit Rusland.

De wettekst is een gewijzigde versie van een eerdere tekst. De eerste versie viseerde enkel Rusland en Iran, maar werd gewijzigd omdat onder andere enkele energiebedrijven uit de VS zorgen hadden over de handelsimplicaties. Noord-Korea werd ook toegevoegd om de wet eenvoudiger goedgekeurd te krijgen.

Begin deze maand ontmoetten president Trump en Russisch president Vladimir Poetin elkaar voor de eerste maal tijdens de G20 in Duitsland. Eerder deze maand verhoogden de spanningen tussen Rusland en Duitsland nog omdat Rusland tegen de afspraken in Siemens-turbines verhuisd had naar de Krim, een gebied dat betwist wordt door Rusland en Oekraïne.