VS: Hervorming gezondheidszorg sleept aan

0
521

Normaal gezien moest er deze week gestemd worden over de Amerikaanse gezondheidszorg. Een operatie gooide roet in het eten. Nadat senator John McCain een bloedklonter heeft laten verwijderen boven zijn linkeroog, kwam de vereiste meerderheid in gedrang. De stemming over de nieuwe gezondheidswet werd uitgesteld. Nochtans werd het politiek reces al uitgesteld om met zekeheid te kunnen stemmen. 

Omdat McCain nu eerst moet herstellen zal de senaat zich bezig houden met andere materies. Verschillende Republikeinse senatoren, zoals Rand Paul en Susan Collins hadden al aangegeven dat ze tegen het nieuwe voorstel zouden stemmen, hierdoor zou het pro-kamp maar over 49 stemmen (van de 100) beschikken indien ook McCain afwezig zou zijn. Maar zelfs met McCains aanwezigheid zou de stemming al heel nipt geweest zijn. Het is al de tweede keer dat een aanpassing van Obamacare vanuit de senaat werd verschoven.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/886283456644251652

Veel twijfel

De eerste keer waren er ook al te weinig Republikeinse senatoren overtuigd. Het voorstel werd toen aangepast waardoor senator Ted Cruz (Rep.) overtuigd werd.

Veel centristische Republikeinen hebben echter nog steeds een afwachtende houding en willen ook horen wat het Budget Office, een federaal agentschap dat budgettaire en economische informatie verleent, over de wet te zeggen geeft. Die organisatie geeft haar conclusies vandaag. Indien die analyse negatief is, zouden er nog Republikeinen kunnen afhaken.

Medicaid

De huidige wet zou ook een grote impact hebben op het medicaid-programma in veel Amerikaanse deelstaten. Medicaid zich richt op armen en personen met een handicap en dat kan dus een grote weerslag hebben. Om dat verlies op te vangen werden er al enkele extra fondsen voorzien vanuit het federale niveau, maar voor sommige staten zou dat nog dat te duur uitvallen.

Obamacare zorgde ervoor dat het medicaid-programma enorm uitgebreid werd met alle kosten van dien. Nu willen de Republikeinen dit ongedaan maken. Toch blijven er heel wat belastingen en regels die bij Obamacare horen bestaan, waardoor er ook nog veel weerstand is.