Zondag 30 juli vindt er in Venezuela een referendum plaats om president Maduro de macht te geven de grondwet te wijzigen. De verdeeldheid is enorm omtrent de hervorming en dus worden vanuit het kamp van Maduro massaal stemmen geronseld door druk uit te voeren op ambtenaren.

Op 30 juli organiseert Venezolaans president Maduro een volksraadpleging die de president de macht moet geven om de grondwet te wijzigen. De verdeeldheid is immens in Venezuela. Honderden mensen kwamen al om tijdens confrontaties tussen voor-en tegenstanders.

Stemmen of ontslagen worden

In de aanloop naar het referendum van zondag worden in Venezuela werknemers van staatsbedrijven onder druk gezet om te gaan stemmen in het voordeel van hun president. Indien ze dit niet doen dreigen ze hun job te verliezen. “Iedere manager, iedere opzichter en iedere leidinggevende die de grondwetswijziging probeert te blokkeren, iedereen die niet stemt of wiens personeel niet stemt, moet zijn job maandag verlaten”, aldus Nelson Ferrer, vice-voorzitter van de PDVSA, een Venezolaans staatsoliebedrijf. “We lachen er niet mee.”

De werknemers krijgen voortdurend dreigende berichten, worden opgebeld, moeten verplicht deelnemen aan politieke bijeenkomsten en moeten verplicht 10 andere mensen aanzetten om ook te gaan stemmen voor de president. De angst bij de werknemers is groot. “Ik heb veel mensen zien wenen omdat ze niet weten wat te doen. Er is zo veel angst”, aldus een ambtenaar die anoniem wenst te blijven. Aangezien vele Venezolanen door de enorme crisis bang zijn hun job te verliezen lijken de meesten voor Maduro te gaan stemmen.

Onrust en verdeeldheid

De oppositie in Venezuela organiseerde 2 weken geleden een (onofficieel) referendum om de verdere machtsuitbreiding van president Maduro via het referendum een halt toe te roepen. De opkomst van het referendum was talrijk en werd door de oppositie een enorm succes genoemd. De verdeeldheid is dan ook immens in Venezuela. Honderden mensen kwamen al om het leven tijdens demonstraties en confrontaties tussen voor- en tegenstanders van president Maduro.

https://twitter.com/adn40mx/status/891286437672267777

De onrust is groot in Venezuela. Het land gaat gebukt onder een enorme economische crisis wat gepaard gaat met lege winkels, demonstraties en rellen waarbij vaak doden vallen. Olie is voor Venezuela het voornaamste exportproduct en de daling van de olieprijzen heeft er mee voor gezorgd dat meer dan 70% van de inwoners van Venezuela onder de armoedegrens leeft. Vorig jaar kromp de economie met maar liefst 18%.

3 REACTIES

  1. Sinds de crypto-communist Chavez met zijn rode aanhang aan de macht is gekomen is Venezuela afgegleden naar een bananenrepubliek. Met muntontwaarding, stijgende criminaliteit, willekeur, armoe, kortom, alle ingrediënten eigen aan een socialistische staat. Om dat terug recht te krijgen zullen mensen nodig zijn van een ander kaliber dan Maduro & co.

  2. Venezuela — de modelstaat van de PVDA.

    Ik kan me herinneren dat PVDA-leden ‘in rouw’ waren na de dood van hun held, communistische dictator Hugo Chávez. Bert De Belder, verantwoordelijke voor de Internationale Relaties van de PVDA, zei toen: “We denken dat de erfenis van Chávez niet verloren zal gaan. De
    armen weten vandaag dat hun stem kan gehoord worden en dat deze
    volksstrijd moeilijk zal te keren zijn.”

    Zijn ‘erfenis’ is inderdaad ‘niet verloren [gegaan]’ — armoede, anarchie, geweld, dictatuur.