Vandaag, 1 juli 2017, bestaat Canada 150 jaar. Dat wordt uitgebreid gevierd, zij het niet overal met evenveel enthousiasme.

Op 1 juli viert Canada zijn nationale feestdag, voor de hand liggend Canada Day genoemd. Die dag wordt de stichting van de Canadese confederatie herdacht, en dat is dit jaar precies 150 jaar geleden. In 1867 bestond het huidige Canada nog uit verschillende Britse provincies, die vanuit Londen werden bestuurd. Vier daarvan (Québec, Ontario, Nova Scotia en New-Brunswick) werden in 1867 samengesmolten tot één confederatie met de (eerste) British North America Act.

Die wet, die nu nog altijd een groot deel uitmaakt van de Canadese grondwet, ging in voege op 1 juli 1867. Canada werd meteen ook een dominion, een Brits rijksdeel met groot zelfbestuur, waaronder eigen parlementaire instellingen. Later sloten nog een aantal provincies zich bij de confederatie aan (Manitoba, Northwest Territories en Prince Edward Island).

Bonne Fête du Canada! En ce 150e anniversaire, nous célébrons notre passé et nous amorçons avec audace les 150 prochaines années.

Publiée par Justin Trudeau sur samedi 1 juillet 2017

In de twintigste eeuw zouden nog een tiental Acts volgen die de band tussen Canada en het Verenigd Koninkrijk steeds losser zouden maken, tot in 1982 de laatste juridische bindingen definitief werden doorgeknipt en Canada zijn huidige grondwet kreeg. Overigens is Canada wel nog steeds een monarchie, met Queen Elisabeth II als staatshoofd. Maar zij wordt officieel niet beschouwd als een Britse koningin, maar wel als een Canadese.

Québec

De 150ste verjaardag van de BNA Act wordt het ganse jaar door uitgebreid gevierd in Canada. Er zijn tal van activiteiten, een officieel feestlogo, 150 feestambassadeurs, een speciale app en meer van dat. Alleen viert niet iedereen even enthousiast mee. Met name in de Franstalige provincie Québec worden de festiviteiten maar koeltjes onthaald. Québec heeft dan ook formeel nog altijd niet de grondwet van 1982 goedgekeurd en hield al twee keer een referendum over afscheiding, waarvan het laatste in 1995 maar nipt door de separatisten werd verloren.

Vele Québécois lopen dus helemaal niet warm voor de viering van 150 jaar Canada, wel integendeel. Maar geen nood: Québec heeft voor een alternatief feestjaar gezorgd. Dit jaar bestaat de stad Montréal immers 375 jaar. En hun eigen nationale feestdag, la St.-Jean-Baptiste, hebben ze intussen al achter de rug (24 juni).