In Israël zijn bij een terroristische aanslag in de ‘Oude Stad’ 2 politieagenten om het leven gekomen. De daders werden kort daarna doodgeschoten door de politie.

De Oude Stad bevindt zich nabij de Tempelberg, een heilige plaats voor zowel de joden als de moslims. De Tempelberg is gelegen in het oosten van Jeruzalem en is politiek een bijzonder gevoelige plek.

Symbolisch belangrijke plek

De drie gewapende terroristen, afkomstig uit het noorden van Israël, openden het vuur bij de Leeuwenpoort, een toegangspoort van de Tempelberg. Volgens een woordvoerder van de politie openden drie mannen het vuur wanneer ze een groep agenten zagen. Daarna vluchtten de Palestijnen in de richting van de moskee waar ze gedood werden door veiligheidsagenten die de achtervolging hadden ingezet. Twee agenten overleden ter plekke, een derde agent raakte gewond.

Vanwege de ligging van de Oude Stad en de Tempelberg, in het oosten van Jeruzalem, is het een broeihaard van conflicten geworden de laatste jaren. Israël beschouwt het gehele Jeruzalem als haar hoofdstad. De Palestijnen, waarmee Israël nu reeds decennia lang in de clinch ligt, aanzien het oosten van de stad als hun hoofdstad. Sinds 2015 kwamen bij het Israëlisch-Palestijns conflict minstens 255 Palestijnen en 40 Israëliërs om het leven.

De Tempelberg site werd na het incident meteen ontruimd en gesloten voor het publiek. “De aanval van vandaag is een ernstig incident”, zegt minister Erdan van Openbare Veiligheid. “We zullen de veiligheidsmaatregelen op de Tempelberg en omgeving opnieuw onder de loep moeten nemen.” 

Hamas en Abou Jahjah

De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd nog niet opgeëist. Hamas, een Palestijnse islamitische politieke (terreur)beweging verheerlijkte wel reeds de aanslag en noemde het een “natuurlijke reactie op de voortdurende zionistische misdaden.”

Ook Dyab Abou Jahjah, de man die onlangs zijn column in De Standaard geschrapt zag nadat hij een aanslag in Jeruzalem legitimeerde, plaatst de terroristen op een voetstuk. Hij noemt de daders van de aanslag “verzetshelden” en de slachtoffers “collaborateurs”. De agenten die werden neergeschoten waren immers zelf van Arabische komaf.

1 REACTIE