Turkse vrouwen protesteren in Istanboel tegen kledijvoorschriften

0
6147

Honderden vrouwen zijn in Istanboel, Turkije op de straten gekomen om te protesteren tegen de kledijvoorschriften en mores in het islamitische land. De betoging werd georganiseerd onder de noemer ‘Don’t mess with my outfit’ (Rotzooi niet met mijn outfit). Volgens de organisatoren is het nagenoeg onmogelijk om in korte rok of een topje te wandelen zonder dat er veroordelende blikken worden geworpen. De manifestanten droegen shorts op kledinghangers mee.

“We zullen niet gehoorzamen, het zwijgen opgelegd worden of bang zijn. We zullen winnen door verzet”, dat werd gescandeerd tijdens de betoging. Vrouwen waren te zien met opgeheven jeans-shorts, posters en LGBT-vlaggen.

Geweld tegen vrouwen neemt toe

Istanboel is een van de meer progresief-liberale steden van Turkije in tegenstelling tot het rurale binnenland, dat de electorale ruggengraat vormt van president Recep Erdogans AKP-regering. Echter stellen critici dat de AKP en Erdogan te weinig aandacht geven aan de minderheids- en vrouwenrechten. De partij van Erdogan is namelijk licht islamistisch. Sinds recent combineert de AKP religieus conservatisme met nationalistische inzichten om zijn draagvlak te vergroten. Traditioneel wordt nationalisme in Turkije nochtans met de seculiere politieke traditie van vader des vaderlands Mustafa Kemal Atatürk verbonden.

De manifestanten stellen ook dat intolerantie ten aanzien van normafwijkend gedrag wijdverspreid is. Verbale en fysieke aanvallen ten aanzien van vrouwen omwille van hun kledij zouden toenemen in aantal.

Afgelopen juni werd een jonge vrouw – Asena Melisa Saglam – aangevallen op de bus in Istanboel. Dit omdat ze tijdens de ramadan, dat is de vastenperiode in de islam, een short droeg. “Ben je niet beschaamd om dit te dragen tijdens de ramadan?” is te horen op de video terwijl op beelden te zien is hoe een man de vrouw in kwestie slaat.