De Turkse vicepremier Tugrul Türkes is niet welkom in Apeldoorn op de herdenking van de mislukte Turkse couppoging van vorig jaar. Hij wilde volgende week dinsdag de herdenking bijwonen om daar te spreken. 

Volgens de Nederlandse regering was de couppoging “een niet te rechtvaardigen aanval op de Turkse democratische instellingen”, maar “gezien de huidige omstandigheden in de bilaterale relatie tussen onze landen” is het niet gewenst dat Türkes of een ander lid van het Turkse kabinet naar Nederland komt.

Rellen in maart

In maart was er al een diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije toen het kabinet weigerde om Turkse beleidsmakers de toestemming te geven om in Nederland te komen spreken in het kader van het referendum waarvoor de Turken hier campagne wilden voeren. Door dit referendum werd de macht van de Turkse president, in dit geval Recep Tayyip Erdogan, sterk uitgebreid.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlet Cavosoglu mocht niet in Nederland landen en de Turkse minister van Familiezaken Fatma Kaya moest met haar auto rechtsomkeert maken en het Nederlandse grondgebied verlaten. Dit leidde tot rellen in Rotterdam. Het kabinet zegt dat de beslissing om in dit geval de Turkse vicepremier niet toe te laten “een logisch gevolg is van de gebeurtenissen in maart”.

Relatie normaliseren

Het kabinet benadrukt wel dat de bijeenkomst zelf niet verboden is. Deze herdenking wordt georganiseerd door de Unie van Europese Turkse Democraten. “Een aan de Ak-Partij van Erdogan geaffilieerde organisatie”. Volgens het kabinet blijft het het doel om de relatie met Turkije te normaliseren, het laat weten bereid te zijn “hierover het gesprek aan te gaan met de Turkse autoriteiten”.

Vorige week nog werd de Turkse president Erdogan verboden de Turkse gemeenschap in Duitsland toe te spreken. Erdogan is deze week in het kader van de G20-top in Hamburg. Ook werd het hem verboden zijn beveiligingsagenten mee te nemen na een eerder incident in de VS.