De geplande wet over ziekteverzekering die de ‘Affordable Care Act’, ook gekend als Obamacare, moest vervangen zal niet gestemd worden. Nadat eerder al twee Republikeinse senatoren verklaard hadden tegen te zijn, hebben gisteren twee andere Republikeinse senatoren ook bekend gemaakt het voorstel te verwerpen. Daardoor kan een meerderheid niet gehaald worden.

De nieuwe dissidenten zijn Mike Lee en Jerry Moran. Volgens hen wordt er niet genoeg gedaan om de hoge premies die er door Obamacare gekomen zijn weg te werken. De kostprijs voor gewone Amerikanen bleef op die manier veel te hoog, vinden ze.

Nieuwe strategie

Het Witte Huis zou niet op de hoogte zijn geweest van de plannen van de twee senatoren, maar president Donald Trump (Rep.) reageerde snel op Twitter en bracht een idee naar voren waar hij al langer op broedde na gesproken te hebben met enkele topfiguren in zijn partij. Trump wil eerst Obamacare in zijn geheel terugtrekken en pas daarna een nieuwe wet schrijven. Met de Democraten erbij.

Ook John McCain, die aan het recupereren is na een operatie, laat hetzelfde geluid horen: “Een van de grote problemen met Obamacare was dat het enkel door de Democraten gedragen werd en door het Congres gejaagd zonder enige Republikeinse steun. We mogen dezelfde fout nu niet herhalen.”

Het lijkt hem het best om de normale gang van zaken te volgen met hoorzittingen. Dit met input van beide partijen en gouverneurs zodanig dat er een breed gedragen plan kan komen.

Mitch McConnell, Republikeins fractievoorzitter in de Senaat liet ondertussen al weten dat ze nu de herroeping en vervanging van Obamacare zullen loskoppelen. De eerstkomende dagen zal er gestemd worden over een wet die in 2015 al een meerderheid had, maar waar toenmalig president Obama zijn veto tegen had gebruikt. Het betreft een intrekking van Obamacare met een transitieperiode van twee jaar. Daardoor kunnen de Republikeinen een nieuwe gezondheidswet over de tussentijdse verkiezingen van 2018 tillen.

Veel Republikeinen waren oorspronkelijk tegen die gang van zaken omdat er op die manier te veel onzekerheid zou zijn voor veel mensen rond de ziekteverzekeringen. Ze hadden liever direct een vervanging erbij gezien.

Met de Democraten aan tafel

Door eerst Obamacare weg te stemmen zullen de Democraten dan gedwongen zijn om zich constructief op te stellen en met antwoorden te komen die in een nieuwe wet kunnen opgenomen worden. Eerder deze maand was dit net een doembeeld voor sommige Republikeinen omdat zo alles naar links kan afglijden.

Daarnaast is er ook het risico dat er veel minder verzekerden zullen zijn als Obamacare niet vervangen wordt. Het CBO waarschuwde hier eerder dit jaar al voor.

De Democraten steken alvast hun hand uit. Minderheidsleider Chuck Schumer reageerde dan ook als volgt: “In plaats van dezelfde gefaalde wet opnieuw te stemmen moeten de Republikeinen met een leeg blad beginnen en samen met de Democraten aan een wet bouwen die lagere premies kan verzorgen, zorgt voor stabiliteit op lange termijn op de markten en onze gezondheidszorg verbetert.”