In een serie van tweets laat Amerikaans president Donald Trump (Rep.) weten dat er geen plaats meer zal zijn voor transgenders in het Amerikaans leger. Vooral de hoge kosten die er bij gepaard gaan, lijken de belangrijkste reden voor Trumps beslissing.

De Amerikaanse president schreef vandaag op Twitter: “Na consultatie met mijn generaals en militaire experten; wees alstublieft geïnformeerd dat de Amerikaanse overheid geen transgenders zal laten dienen in het Amerikaans leger. Ons leger moet gefocust zijn op beslissend en overweldigend de overwinning behalen en kan niet belast worden met de enorme medische kosten en verstoringen die transgenders in het leger zouden veroorzaken. Dank u.”

Dure onderneming

Begin deze maand was Minister van Defensie James Mattis al ingegaan op een vraag van de militaire top om het door oud-president Barack Obama (Dem.) ingevoerde beleid uit te stellen. Vooral de extreem hoge kosten die met transgenders in het leger gepaard gaan, zijn een groot struikelblok in een systeem dat al overbelast is, zo vinden tegenstanders van het vroegere beleid. Het beleid van de vorige regering zou het Amerikaans leger de komende tien jaar 1,35 miljard dollar kosten volgens experts.

Holebivriendelijk tijdens campagne

Vandaag dienen er ongeveer 250 transgenders in het Amerikaans leger.
Het is lang onduidelijk geweest welke lijn de huidige Amerikaanse regering ging volgen hieromtrent. Donald Trump wierp zich tijdens de verkiezingsstrijd op als een vriend van de LGBT-gemeenschap en zei dat Hillary Clinton islamitische extremisten belangrijker vond dan Amerikaanse holebi’s. Ook de Republikeinse transgender Caitlyn Jenner werkt samen over LGBT-thema’s met de regering van Trump.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

ADVERTENTIE