Donald Trump Jr, de oudste zoon van de Amerikaanse president, had vorig jaar in volle verkiezingsstrijd een ontmoeting met een Russische advocate, Natalia Veselnitskaya, die hem schadelijke informatie over Trump’s tegenstander Hillary Clinton had beloofd.

De ontmoeting vond plaats in de Trump Tower in New York in juni 2016. De toenmalige campagneleider van Donald Trump, Paul Manafort, en Trumps schoonzoon Jared Kushner waren ook aanwezig bij de ontmoeting.

Gesprek over Russisch adoptieprogramma

In een eerste reactie communiceerde het Witte Huis dat het onderwerp van het gesprek een adoptieprogramma in Rusland betrof. Later kwam Trump met een herwerkte versie van de feiten naar buiten waarin hij toegeeft dat de vrouw beweerde informatie te hebben over Hillary Clinton. Volgens Trump werd er echter niet uitgebreid ingegaan op deze informatie tijdens het gesprek. “Haar verklaringen waren vaag, dubbelzinnig en sloegen op niets. Het werd al snel duidelijk dat ze niet over belangrijke informatie beschikte. Daarna veranderde ze van onderwerp en bracht ze het adoptieprogramma ter sprake.” 

Zowel Donald Trump en zijn zoon ontkennen dat president Trump op de hoogte was van de geheime ontmoeting. Aanklager Robert Mueller, die het onderzoek leidt naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zal de ontmoeting evenwel grondig onderzoeken. Volgens de achterban van Trump is het onderzoek van Mueller een heksenjacht. Enkele onderzoekers uit zijn team zouden immers belangrijke donoren zijn van de democraten, Obama en Clinton.

De Russische regering heeft maandag formeel ontkend dat het de advocate kent die een ontmoeting had met Donald Trump jr. “Nee, we weten niet wie dat is. En uiteraard zijn we niet in staat om op de hoogte te blijven alle ontmoeting van alle advocaten in ons land, laat staan van die in het buitenland”, reageert woordvoerder van het Kremlin Dmitri Peskov.

James Comey in nauwe schoentjes

Een sleutelfiguur in het onderzoek naar de Russische inmenging is voormalig FBI-baas James Comey. Volgens James Comey is er geen twijfel mogelijk dat Rusland getracht heeft de presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Trump ontsloeg Comey omdat die weigerde zich publiekelijk uit te spreken over het feit dat Trump zelf niet onderzocht werd in het onderzoek naar de Russische inmenging. De pers bleef immers loze beschuldigingen over de president de wereld insturen en Trump voelde dat dit zijn legitimiteit ondermijnde.

Nu lijkt James Comey zelf in nauwe schoentjes te zitten. Comey maakte memo’s van zijn ontmoetingen met Donald Trump en lekte deze vervolgens aan een vriend. Deze vriend zorgde er op zijn beurt voor dat de memo’s verspreid werden in de media. Nu blijkt dat meer dan de helft van deze memo’s geheime informatie zouden bevatten en dus zouden deze gepubliceerde memo’s geen ‘persoonlijke’ documenten zijn, maar regeringsdocumenten. Comey zou op die manier mogelijk de regels van zijn eigen agentschap hebben overtreden.