De Franstalige socialisten bevinden zich in woelig vaarwater na de desastreuze peiling van afgelopen weekend. Zo haalt de PS slechts 16 procent van de stemmen. Uit een reportage van ‘Terzake’ blijkt dat ook de steun voor voorzitter Elio Di Rupo aan het afbrokkelen is. 

Sinds het Publifin-schandaal lijken de Franstalige socialisten zich van ongeluk naar ongeluk te begeven. Onder andere het Samusocial-schandaal veroorzaakte een golf van ongenoegen. Als klap op de vuurpijl besloot coalitiepartner cdH om niet meer met de PS te regeren. Ook de Vlaamse socialisten, die eveneens een slechte peiling achter de rug hebben, willen niets meer met de partij te maken hebben. Voor de PS lijken de problemen echter nog niet van de baan te zijn.

Twijfels over het voorzitterschap van Elio Di Rupo

Paul Magnette (PS), de Waals minister-president, is namelijk erg van mening veranderd over de positie van Elio Di Rupo als partijvoorzitter. Waar het twee weken geleden bij Magnette nog luidde dat hij “100 procent achter Di Rupo” stond, was hij zondag van mening veranderd. Op de vraag of Di Rupo de partij moest blijven leiden, antwoordde Magnette dat “het […] aan de militanten [is] om daarover te beslissen. Mijn persoonlijke mening doet er niet toe”.

Di Rupo zelf lijkt van zins om zijn mandaat uit te doen. De vraag of de PS van kopman dient te wisselen stelt zich volgens hem niet. Volgens Di Rupo zal de vraag zich “in 2019 […] stellen. In afwachting ben ik verkozen met meer dan 93 procent van de stemmen. Ik doe mijn mandaat, en ik doe het met veel kracht en vastberadenheid.” Volgens de voorzitter zijn de laatste tijd “de signalen van symphatie talrijk en formidabel”.

Hedebouw (PVDA): “Wij tonen aan dat Belgische politiek toekomst heeft”

Terwijl de PS – althans volgens de recentste peiling – nog maar de derde partij van Franstalig België is, springt de PVDA naar de eerste plaats. Volgens Raoul Hedebouw moet N-VA-voorzitter Bart De Wever niet te hard van stapel lopen. Eerder had De Wever namelijk gesteld dat een grote doorbraak van de PVDA in Franstalig België ervoor zou kunnen zorgen dat velen in Vlaanderen zouden kunnen zeggen “misschien is het tijd om de boedel toch wat meer te scheiden”. De N-VA-voorzitter bestempelde dit als zijn “droomscenario“.

Hedebouw echter stelt dat De Wever het “een beetje moeilijk heeft om te verbergen dat hij het een probleem vindt. Hij wil aantonen dat Wallonië linkser is maar hij kan natuurlijk niet ontkennen dat wij een nationale partij zijn”. Zo stelt het PVDA-Kamerlid dat ook in Vlaanderen de PVDA de kiesdrempel zou halen. Echter, terwijl de PVDA in Wallonië op een kwart van de stemmen kan rekenen, moet de partij in Vlaanderen tevreden zijn met zo’n 7,3 procent. Ondanks dat de PVDA op die manier enkele Vlaamse parlementsleden krijgt, blijft het in Vlaanderen de kleinste partij, dit terwijl zij in Wallonië net de grootste is.

1 REACTIE