Trumps topadviseur Bannon wil hogere belasting voor rijksten

0
876

Steven Bannon, een belangrijke raadgever van president Donald Trump (Rep.) in het Witte Huis, dringt er volgens bronnen van Axios op aan de belastingen voor de allerrijkste Amerikanen te verhogen. Met dat voorstel strijkt hij veel traditionele Republikeinen tegen de veren in. 

Er wordt onder meer op die manier gemikt om zo de eerder voorgestelde belastingverlagingen voor de middenklasse en de werkende klasse te betalen. Bannon, die een belangrijke strateeg voor Trump is, ziet er een krachtig populistisch idee in.

Steve Bannon zou gezegd hebben dat hij de hoogste belastingschaal wil zien beginnen met het cijfer 4. Momenteel bedraagt het hoogste belastingpercentage 39,6 procent voor alleenstaanden die meer dan 418.401 dollar verdienen of gehuwden die meer dan 470.701 dollar verdienen.

Andere plannen

Het voorstel gaat in tegen de plannen van Minister van Financiën Steven Mnuchin en Economisch raadgever Gary Cohn die de hoogste belastingschijf zouden willen zien landen op 35 percent. Cohn en Mnuchin zouden naar verluidt nog andere sterke belastingverlagingen willen doorduwen. Zo willen ze de vennootschapsbelasting van 35 percent naar 15 percent brengen. Hierdoor zouden ook allerlei achterpoortjes in de belastingwetgeving kunnen verdwijnen. België heeft momenteel een vennootschapsbelasting van 33,99 procent, de tweede hoogste in Europa.

Indien het idee van Bannon zou gevolgd worden echter, wordt het moeilijk voor de politieke linkerzijde om de belastingplannen van Trump als “asociaal” en een cadeau voor de rijken te brandmerken. Hoewel dergelijke hoge belastingen voor rijken doorgaans weinig inkomsten genereren kunnen ze dus wel politiek interessant zijn.

Het Witte Huis ontkent bij monde van woordvoerder Sean Spicer evenwel de berichten. “Het bericht is geen accurate representatie van de ideeën van Steve [Bannon]”. 

De laatste keer dat er een grote belastingwijziging kwam in de VS is al van 1986 geleden. Het lijkt dan ook een moeilijke taak voor de president om zoiets gestemd te krijgen, maar hij zou het idee niet ongenegen zijn. Tijdens de verkiezingscampagne liet Trump zelf al gelijkaardige ideeën horen. Donald Trump pleitte toen voor belastingvermindering voor de middenklasse, een simpeler belastingsysteem, een sterkere economie, maar ook eerlijkere lasten voor de allerrijksten.

De gesprekken over belastinghervormingen worden vooral overschaduwd door de toekomstplannen voor de gezondheidszorg in de VS.