De Israëlische ordediensten laten opnieuw geen Palestijnse mannen jonger dan vijftig jaar toe op de Tempelberg in Jeruzalem. De overheid trok eerst de strengere veiligheidsregels in, maar de Palestijnse feeststemming hierover sloeg om in nieuwe hevige rellen. Hierom voert de Israëlische overheid dus opnieuw maatregelen in die de toegang tot de Tempelberg en de al-Aqsamoskee beperken.

Enkele dagen geleden besliste de Israëlische overheid om over te gaan tot het intrekken van de veiligheidsmaatregelen rond de Tempelberg. Deze werden ingevoerd nadat twee Israëlische agenten werden vermoord bij een aanslag nabij de Tempelberg, maar aanhoudende druk zorgde voor een intrekking. Zo had onder meer Palestijns president Mahmoud Abbas de contacten met Israël verbroken. De viering omtrent de verwijdering van de veiligheidsmaatregelen sloeg echter om in nieuwe rellen waardoor Israël nu toch voorlopig strenge toegangsregels zal gaan hanteren.

“Enkel mannen van meer dan vijftig jaar oud en vrouwen”

“Enkel mannen van meer dan vijftig jaar en vrouwen van alle leeftijden hebben toestemming”, zo luidt een persmededeling van de politie. De ordediensten communiceren dat nieuwe problemen en rellen bij manifestaties te vrezen zijn en motiveert hiermee de herinvoering van de maatregel. Ook vorige week mochten geen jonge mannen worden toegelaten tot de Tempelberg.

Islamitische gelovigen zouden ongehinderd vandaag kunnen deelnemen aan het Vrijdaggebed, maar hiervoor wordt nu toch een stokje gestoken. De Tempelberg is een heilige plaats voor zowel joden, christenen en moslims. De belangrijke al-Aqsamoskee bevindt zich hier.

De barricades die de politie nu oprichtte zijn verder verwijderd van de oude stad. Dit lijkt een impact gehad te hebben. De Palestijnen die zijn verzameld aan de barricades en niet binnen mogen, zijn met minder dan verwacht. Ze hebben tenten opgesteld aan de ingangen en zullen daar hun gebeden verrichten.

Messenintifada in Israël

Sinds het einde van 2015 heeft het conflict tussen Palestijnen en Israëli’s een hogere intensiteit. Veel individuele Palestijnse terroristen plegen geregeld met messen of andere eenvoudige wapens aanslagen tegen de ordediensten van de Israëlische staat. De aanslagen zijn vaak gerelateerd aan de betwiste status van de Tempelberg.

Ook de praktijk van Israëlische nederzettingen op de Westbank is controversieel. De Westelijke Jordaanoever is normaliter Palestijns grondgebied, maar Israël ondersteunt vaak direct of indirect inspanningen van Joodse kolonisatoren die gaan wonen in het gebied. Die nederzettingen zijn dan eerst clandestien, maar worden later veelal erkend door de Israëlische overheid. De VN beschouwt dit als illegale bezetting.