‘Tax Liberation Day’, een concept van onderzoeksgroep ‘Institut Economique Molinari‘, is de dag vanaf wanneer werknemers niet meer moeten werken om belastingen te betalen. Vanaf die dag houden werknemers geld over voor zichzelf. Voor België is dit vandaag: 27 juli. Enkel in Frankrijk valt die dag nog later.

België is het voorlaatste land die de ‘Tax Liberation Day’ viert, zo communiceert Institut Economique Molinari (IEM). De denktank hanteert hiervoor data van de OESO (dat is de groep van de rijkste landen in de wereld) en nationale databanken en statistiekgegevens. Frankrijk sluit de lijst af, alwaar de dag pas gevierd wordt op 29 juli. In de 27 andere EU-landen werken werknemers dus sneller voor zichzelf.

Alweer 27 juli

“België is nu het land dat de tweede hoogste belasting op arbeid heft binnen de Europese Unie. Een werkgever besteedt in België voor een doorsnee werknemer 2,15 euro, waarvan na belastingen 1 euro netto overblijft. En het ‘reële belastingtarief’ (inclusief btw) van een Belgische werknemer bedraagt nu 56,70 procent, in vergelijking met een EU-gemiddelde van 44,8 procent”, aldus IEM-onderzoeker James Rogers aan BELGA. Hierdoor heft de Belgische staat meer loonlasten op de beroepsinkomsten van een gemiddelde werknemer dan elk ander EU-land.

Ook vorig jaar viel de Tax Liberation Day op 27 juli. Dat wil zeggen dat de zaken niet verbeterd, noch verslechterd zijn sindsdien en de beleidsveranderingen van deze regering voorlopig nog weinig effect hebben gehad voor werknemers. “[…] Op dit moment zien we nog geen verandering. Belgen blijven tot vijf weken langer werken dan de Zweden om hun belastingen te betalen”, licht Rogers nog toe. In 2015 viel Tax Liberation Day in België echter wel op 6 augustus, dus nog later.

“Toch hebben [Belgen] reden om optimistisch te zijn voor volgend jaar.” Rogers vindt dat het “bemoedigend” is dat minister van Werk Kris Peeters (CD&V) naar 2018 toe nieuwe belastingverlagingen zal doorvoeren waardoor het nettoloon van werknemers zal groeien en werkgeverslasten zullen verkleinen.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/