Universiteitsstudenten met toegang tot legale cannabis behalen slechtere resultaten en buizen vaker voor vakken. Dat blijkt uit een Nederlandse studie aan de Universiteit van Maastricht.

De studie kan gelden als de meest rigoureuze studie tot nu toe over de effecten van de legalisering van cannabis. De beslissing van de Nederlandse overheid en de stad Maastricht om buitenlanders uit de coffeeshops daar te weren creëerde een interessante situatie om de effecten van legale cannabis op studieprestaties te onderzoeken. De studie biedt erg geloofwaardig bewijs dat het legaliseren van cannabis een negatief effect heeft op academische prestaties. Dit geldt vooral voor studenten die het sowieso al moeilijk hebben.

Merkbare verbetering studieresultaten

Doordat de stad met overlast door drugstoerisme te kampen had werden buitenlanders daar uit de coffeeshops geweerd. Hierdoor geraakten ook de vele buitenlandse studenten van de Universiteit van Maastricht niet meer aan legale cannabis, terwijl de Nederlandse studenten dat wel konden.

De economen Olivier Marie en Ulf Zölitz maakten handig gebruik van deze situatie om het effect van deze regelgeving op de studieprestaties van de studenten te onderzoeken. Het onderzoek naar meer 4.000 studenten, gepubliceerd in de ‘Review of Economic Studies‘, kwam tot de vaststelling dat diegenen die niet meer aan legale cannabis geraakten een merkbare verbetering in hun studieresultaten zagen.

Zo stegen de kansen om te slagen van de studenten die niet meer de coffeeshops binnen mochten met 5 procent. Studenten die slecht presteerden zagen hun slaagkansen nog meer stijgen. Dit is volgens de onderzoekers belangrijk omdat het juist diegenen zijn die het meeste kans maken om met school te stoppen.

Volgens de onderzoekers zijn de resultaten toe te schrijven aan het feit dat diegenen die niet meer legaal aan cannabis kunnen geraken minder geneigd zijn het te gebruiken en daardoor ook minder geneigd zijn de negatieve cognitieve effecten ervan -zoals een verlies van concentratie, geheugen en motivatie- te ondervinden.

Geloofwaardige studie

De sterkte van deze studie ligt in het feit dat de studie gelijkaardige mensen in dezelfde locatie kon onderzoeken. Dit in tegenstelling tot gelijkaardige studies in de VS -waar de afgelopen jaren meerdere staten cannabis gelegaliseerd hebben-. Daar ligt de interpretatie van de resultaten moeilijker door grote demografische verschillen tussen de staten.

Een ander belangrijk verschil tussen het onderzoek in Maastricht en die in de VS is dat veranderingen in cannabiswetgeving in de VS door referenda tot stand kwamen terwijl dit in Maastricht van bovenaf werd opgelegd. Hierdoor hoefden de onderzoekers de vraag niet te stellen of er meer cannabis geconsumeerd werd door legalisatie dan wel of de legalisatie tot stand kwam door meer cannabisconsumptie.

1 REACTIE

  1. Dat wist iedereen toch al? Nu enkel nog progressieve overtuigen. Dat kan, zo blijkt uit de studie, een harde dobber worden… Zou John ‘Paardekleppen’ Crombez dààrom zijn koers aanhouden… Neen, niet daarom. Is dat dan erger of minder erg?

Comments are closed.