In Frankrijk heeft de stafchef van het leger, Pierre de Villiers, zijn ontslag aangeboden nadat hij in de clinch ging met president Emmanuel Macron. De Villiers noemde de door Macron aangekondigde besparingen onverantwoord en onmogelijk.

De verhoging van het budget voor het leger was één van de verkiezingsbeloftes van Emmanuel Macron. De mededeling dat defensie zo’n 850 miljoen euro moet besparen, kwam dan ook als een koude douche voor stafchef Pierre de Villiers.

“Ik ben jouw baas”

Stafchef Pierre de Villiers liet zich tijdens een zitting van de Assemblée Nationale, een ontmoeting met parlementsleden, kritisch uit over de besparingen van 850 miljoen euro die Macron eerder had aangekondigd. De Villiers zou tijdens de zitting verklaard hebben dat hij zich niet “laat naaien” en stelde dat “ik misschien dom ben, maar ik weet wanneer ik word beduveld”.

Een geïrriteerde Macron zette De Villiers vervolgens publiekelijk op zijn plaats tijdens een speech aan het ministerie van Defensie. “Ik ben jouw baas”, zo verklaarde de president in een speech. ‘Ik hou mij aan de beloften die ik burgers en het leger heb gedaan en ik accepteer van niemand enige druk of commentaar”, aldus de Franse president.

De Villiers trok zijn conclusies en diende woensdag zijn ontslag in bij de president. Volgens de stafchef zijn de geplande besparingen onverantwoord en zelfs onmogelijk als Frankrijk de strijd tegen het jihadisme wil blijven voeren en zichzelf wil verdedigen. “In de huidige omstandigheden kan ik niet langer het voortbestaan garanderen van het legermodel dat in mijn ogen nodig is om Frankrijk en de Fransen vandaag en morgen te kunnen beschermen en dat nodig is om de ambities van ons land te verwezenlijken”

Volgens generaal Vincent Desportes, voormalig hoofd van ‘Centre de doctrine et d’emploi des forces’, een prominente Franse militaire school, is het duidelijk dat “de regering geen situatie kan verdragen waarbij topambtenaren een ander standpunt hebben dan dat van het Elysée”. Hij vergeleek het autoritaire presidentschap van Macron zowaar met Turks president Erdogan. Hij noemde Macrons regeerstijl “niet Erdoganistisch, maar het scheelt toch niet veel.”