Le canard enchaîné is een satirisch Frans weekblad. Satirisch, maar toch met een zekere reputatie. Zij brachten de centrumrechtse François Fillon (Les Républicains) ten val in de race om het presidentschap door te berichten over fictieve tewerkstelling van zijn familie in het Franse parlement. Nu neemt het blad echter zittend president Emmanuel Macron in het vizier.

Het blad bericht over een merkwaardig incident. Laetitia Avia, nieuw parlementslid voor de partij van Macron, zou haar taxichauffeur gebeten hebben. De betaalterminal in de taxi om de rit van 12 euro te betalen was stuk bericht het satirische blad. De chauffeur reed vervolgens naar een betaalterminal. Hiermee was Laetitia het naar verluidt niet eens. Om hem te stoppen, beet ze in zijn schouder. Beiden hebben volgens de politie klacht tegen elkaar ingediend.

Opvallend: tijdens zijn eerste toespraak eerder deze week had premier Edouard Philippe (LR) nog vol lof over Laetitia Avia gesproken die hij een voorbeeld noemde van integratie en vooruitgang.

‘Zonnekoning Macron’

Het ‘Congrès du Parlement français’ is de gezamenlijke vergadering van volksvertegenwoordigers en senatoren in Frankrijk. In principe komt dit orgaan enkel bijeen om te beslissen over constitutionele hervormingen of bij grote crisissen. Zo riep oud-president Nicolas Sarkozy (LR) dit congres bijeen na de financiële crisis van 2008. Oud-president François Hollande (PS) riep het congres bijeen na de islamistische terreuraanslagen in Parijs in 2015.

Macron echter, koos ervoor het congres in Versailles samen te roepen om zijn beleidsrede luister bij te zetten. De verplaatsing naar Versailles kostte 600.000 euro. Dit leverde hem al de bijnaam ‘zonnekoning’ op, naar de bouwer van het kasteel van Versailles: Louis XIV. Ondertussen maakt 61 percent van de Fransen zich echter zorgen over de voorgestelde hervorming van de arbeidsmarkt.

Winner takes it all?

Tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen stelde Marine Le Pen haar opponent voor als de kandidaat van de financiële wereld. Macron stond voor Le Pen voor een globalistische hoogopgeleide elite die ze de ‘winnaars van de globalisering’ noemde. Zijzelf meende op te komen voor wat ze de ‘slachtoffers van de globalisering’ noemde.

Eenmaal verkozen, lijkt Macron bij opponenten die stelling kracht bij te zetten. Bij de opening van ‘station F’, het grootste centrum voor startups wereldwijd, sprak hij over winnaars en verliezers: “Een station, dat is een plaats waar je mensen tegenkomt. Enerzijds mensen die succesvol zijn en anderzijds mensen die niets zijn.” Wie niet succesvol is, is met andere woorden niets waard. Deze uitspraak doet denken aan wat zijn voorganger Hollande ooit schreef over armen en hun gevoel voor humor. Tijdens een toespraak maakte Bernadette Chirac een lapsus. Gelach alom. Dat was zo grappig, dat zelfs ‘diegenen zonder tanden’ ermee zouden kunnen lachen, zo sms’te Hollande naar zijn vrouw.