Voor het eerst in dertig jaar heeft het Waals Gewest een regering zonder socialisten. De nieuwe Waalse meerderheid – bestaande uit cdH en MR – stelt zich tot doel om een aantal ingrijpende hervormingen door te voeren. Zo zijn de twee partijen onder andere van zins om de provincies af te schaffen. 

Ondanks dat er in 2019 al nieuwe verkiezingen plaatsvinden, komt de nieuwe Waalse meerderheid met een aantal ambitieuze doelstellingen. Provincies afschaffen, ‘begrotingsorthodoxie’, lastenverlagingen en een hele reeks maatregelen om langdurig werklozen te activeren. Doch, niet iedereen is gelukkig.

Regering-Michel replica?

De nieuwe Waalse meerderheid lijkt zich te spiegelen aan de federale regering. Ook bij MR-voorzitter Olivier Chastel en cdH-voorzitter Benoît Lutgen lijkt het credo “jobs, jobs, jobs”. Zo moeten KMO’s beter ondersteund worden, dienen een aantal administratieve regels te sneuvelen en moet er één uniek ondernemersloket komen. Langs de andere kant wil de nieuwe Waalse meerderheid een effectiever arbeidsmarktbeleid voeren. Zo mogen onder anderen langdurig werklozen zich aan een extra incentive verwachten.

Een ander belangrijk punt voor de nieuwe coalitie is de begroting. Ondanks dat de coalitiepartners het woord ‘austeriteitspolitiek’ niet in de mond willen nemen, streven zij wel naar een structureel evenwicht. Veel bezuinigingen zullen plaatsvinden bij de overheid zelf. Zo zullen ministers 10 procent van hun loon moeten inleveren en worden de kabinetten afgeslankt. Een uitkleding van de provincies komt er eveneens. Zo willen de twee coalitiepartners de provincieraad en de deputatie hervormen.

Terwijl de deputatie verdwijnt, blijft de provincieraad behouden. Deze echter, zal worden bevolkt door gemeentelijke vertegenwoordigers zonder dat deze daarvoor een extra vergoeding krijgen. Op die manier hopen de MR en het cdH een besparing van enkele miljoenen euro’s te realiseren. Eerder hervormende ook Vlaanderen zijn provinciale structuren. Tot een volledige afschaffing is het echter niet gekomen.

Andere zaken waarvan de toekomstige Waalse regering een speerpunt maakt zijn het milieu en belastingverlagingen. Zo zou volgend jaar het kijk- en luistergeld moeten sneuvelen. Deze belastingverlaging – die in Vlaanderen al werd doorgevoerd – was oorspronkelijk een idee van de vorige Waalse regering. Doch, “wij wilden geen andere taks invoeren om het verlies te compenseren”, verweet Lutgen de PS. “Nu kunnen we op lange termijn garanderen dat de taks écht verdwijnt”, aldus de cdH-voorzitter.

Elio Di Rupo (PS): “Surrealistische discours”

PS-voorzitter Elio Di Rupo is minder tevreden met het akkoord van de nieuwe Waalse meerderheid. Zo hekelt de PS samen met Ecolo het “magere, vage en weinig ambitieuze” regeer­akkoord. Di Rupo zelf stelt dan weer dat “het surrealistische discours van de nieuwe coalitie […] niet geruststellend [is] voor de toekomst van het gewest, dat nood heeft aan ernstige en strikte leiders”. Bedrijfsleiders daarentegen zijn verheugd over het voorgestelde KMO-beleid.

Wie de minister-president zal worden is vooralsnog onduidelijk. Vermoedelijk zal in de loop van deze dag bekend raken wie welke ministerpost krijgt. Naar alle waarschijnlijkheid zal de MR – als grootste partij – de minister-president mogen leveren.

2 REACTIES

    • idd. De Waalse kiezer is vandaag niet anders dan gisteren toen de peiling werd afgenomen. Ik ben heel benieuwd naar de kiezing van volgend jaar en vooral die van 2019. Als de Waalse kiezer nog steeds kiest voor PVDA, is de kans groot dat België splitst. En de EU zal het er zelfs mee een zijn volgens mij.

      Aandachtspunt is wel dat Ethias – vanouds een PS bation – de stemmen mag tellen…. Ik vrees dat het ‘fout’ zou kunnen lopen…