Schip van Defend Europe “gearresteerd” in Suezkanaal

3
5238

De C-star, het schip van ‘Defend Europe’ dat onderweg was naar de Middellandse Zee om er ngo’s in de gaten te houden en illegale migratie tegen te houden, is door Egyptische autoriteiten tegengehouden nabij het Suez-kanaal. Er zouden geen of te weinig documenten en papieren aan boord zijn. De organisatie zelf claimt echter dat het om ‘fake news’ gaat en er gewoonweg een routine-onderzoek werd uitgevoerd door de autoriteiten op het schip. Of het schip formeel is aangehouden of niet, het heeft inmiddels de Rode Zee verlaten en is aan het varen richting Italië.

Defend Europe is een project van de rechtsnationalistische Génération Identitaire (GI) om controle uit te voeren op bepaalde ngo’s (non-gouvernementele organisatiesen illegale migratie een halt toe te roepen. Volgens GI liggen deze ngo’s mee aan de basis van het indrukwekkend aantal verdrinkingsdoden. Door middel van hun reddingsoperaties zouden ze immers mensen blijven aanmoedigen de oversteek te wagen.

Ngo’s controleren

Toen de C-star, het schip van Defend Europe, onderweg was naar de Middellandse Zee hebben Egyptische autoriteiten het schip onderschept in de Rode Zee en de bemanning gedwongen om aan te meren. De officiële reden zou een tekort een documenten en papieren aan boord zijn. De autoriteiten van het Suezkanaal communiceerden dat het schip “gearresteerd” is door Egyptische veiligheidsdiensten door “een gebrek aan documentatie en papieren.” De kapitein zou geen volledige lijst van de bemanning hebben doorgegeven. GI beweert dan weer dat het gewoon ging om een routine-onderzoek van de boot door de autoriteiten.

Het project werd gefinancierd door middel van een crowdfunding campagne die zo’n 100.000 dollar opgebracht heeft. Het doel van de missie is in de eerste plaats “het documenteren van het doen en laten van de ngo’s, hun samenwerking met de mensensmokkelaars blootleggen en tussenkomen wanneer ze iets illegaals doen.” Bovendien beloven ze de Libische kustwacht bij te staan in het onderscheppen en terugsturen van illegale vluchtelingenboten. Intussen is het schip vertrokken uit Egyptische wateren en op weg naar Italië.

Sinds het begin van dit jaar werden reeds 85.000 vluchtelingen gered uit de Middellandse Zee wanneer ze de oversteek naar Europa waagden. Meer dan 2.000 vluchtelingen overleefden de tocht niet en verdronken in de zee. Defend Europe vindt dat ngo’s zoals ‘Save the Children’ mee verantwoordelijk zijn voor deze verdrinkingsdoden doordat ze met hun reddingsoperaties vluchtelingen aanzetten om de oversteek te riskeren.

UPDATE 22/07/’17 – 14u59: GI communiceert via Facebook dat het schip alsnog vaart richting haar bestemming en noemt de verslaggeving over de vasthouding van het schip ‘fake news’. Intussen is het schip wel degelijk op weg richting Italië.

https://www.facebook.com/DefendEuropeID/videos/161344087747519/

3 REACTIES