De Russische voetbalclubs Spartak en Dinamo Moskou krijgen van de Russische voetbalbond een boete wegens racistisch gedrag van hun fans. De clubs zullen 250.000 roebels moeten ophoesten, wat gelijk is aan 3.650 euro.

Wanneer er zich nog een racistisch incident zou voordoen kunnen Spartak en Dinamo nog veel zwaardere sancties verwachten, waarschuwt de Russische voetbalbond.

Met het naderende wereldkampioenschap van volgend jaar in zicht stelt Rusland zich harder op tegen racisme in de voetbalsport. Het land wil controverse vermijden die zou kunnen ontstaan door racistische incidenten tijdens het WK van 2018.

Russische media berichten dat Spartak een boete kreeg omwille van racistische spreekkoren naar Lokomotiv-keeper Guilherme. Deze speler werd in Brazilië geboren en heeft een lichtbruine huidskleur. Het incident deed zich vorige week voor.

De Dinamo-supporters maakten op hun beurt discriminerende gebaren naar Spartak-spelers. Ze deden dat tijdens een match afgelopen dinsdag. Het is niet de eerste keer dat Dinamo Kiev gestraft wordt wegens racisme. In 2015 moest de ploeg twee thuismatchen spelen zonder publiek en 100.000 euro boete betalen.

1 REACTIE

  1. Racisme. Het “Sla dood!” van degenen die het ontbreekt aan rationele argumenten. Racisme is een zwaar vergrijp, een aantijging waar voorzichtig dient mee omgesprongen. Het wordt deze dagen niet altijd correct gebruikt, met inflatie van het begrip tot gevolg. Een banaan op het veld, “oe oe”- geroep. Racistisch? Ik vind het voorbeeld van de speler, die de banaan oppikte, en er in beet, veelzeggender als opgestoken middenvinger, dan al dat moralistisch gedoe. Laten we voorzichtig zijn en niet elke abberatie wegzetten als racisme. Dommigheid als kwalificatie volstaat. Racisme, xenofobie, genderfobie, homofobie zijn aanwezig in alle alle lagen van de bevolking en nog het meest in onze migrantengemeenschap. Wordt die daar op aangesproken? De autochtone bevolking alvast in ieder geval wel. Graag iedereen gelijk voor de wet.