Republikeinse plannen rond gezondheidszorg blijven falen

2
490

Ook een afgeslankt wetsvoorstel om Obamacare deels terug te draaien is gesneuveld in de Senaat. Het voorstel zou het individuele mandaat en dat van de werkgever doen vervallen, een belasting intrekken, een jaar fondsen wegnemen voor Planned Parenthood en meer middelen geven aan gezondheidscentra. Opvallend: John McCain (Rep.) was een van de drie tegenstemmers

De stemming vond vroeg in de ochtend plaats en drie Republikeinse senatoren stemden tegen. Eén daarvan was John McCain die vorige week zelf een dramatische rentree maakte in de senaat nadat kanker werd vastgesteld. Zijn stem was nodig bij een nieuw voorstel.

McCain riep zijn collega’s op om over de partijgrenzen samen te werken, zoals de traditie vroeger was in de Senaat. De boodschap aan de Republikeinse partij was duidelijk: keer terug naar de normale gang van zaken en stop met de achterkamerpolitiek binnen de eigen partij. De Democraten deden hetzelfde in 2009 en werden hiervoor terecht hard onder vuur genomen volgens McCain. Bovendien zou de hervorming erg snoeien in de financiering van ‘medicaid’ in zijn eigen staat Arizona.

Andere kritiek was er ook te vinden bij het Congressional Budget Office (CBO). Volgens hun rapport zou de wet zorgen voor miljoenen meer onverzekerden en een stijging van de premiums.

Zoveelste poging

Het plan was een reserveplan dat pas ingediend werd nadat eerdere voorstellen deze week tevens sneuvelden. Het dan ook een zoveelste nederlaag voor Republikeinse fractieleider Mitch McConnell die de strijd moet leiden tegen Obamacare. De wetsvoorstellen waarmee gezwaaid werd op de oppositiebanken blijken nu veel te licht te wegen. Soms wordt er gestemd tegen wetten waar vroeger voor werd gestemd.

In zijn reactie op de nederlaag was McConnell dan ook zeer teleurgesteld. “Ik betreur dat onze inspanningen niet volstonden deze keer. Ik kan me inbeelden dat onze collega’s aan de overkant aan het vieren zijn. Ze zijn waarschijnlijk erg gelukkig hierover. Maar het Amerikaanse volk lijdt en ze hebben hulp nodig.” Hij zei uit te kijken naar de voorstellen van de Democraten om de problemen helpen op te lossen.

Trump boos

President Donald Trump (Rep.) reageerde alvast boos op de beslissing. Op Twitter liet hij weten dat 3 Republikeinen en 48 Democraten het Amerikaanse volk teleurgesteld hebben. Wat hem betreft mag men Obamacare nu eerst laten imploderen.

Het intrekken en vervangen van Obamacare door een beter systeem was een centrale campagnebelofte van Trump, maar de Republikeinse partij slaagt er maar niet in een goed werkend alternatief uit te dokteren. Nochtans heeft de partij zowel de Kamer als Senaat in handen en een welwillende president.

Conservatieve opiniemakers en perslui reageren erg kritisch op het debacle.

2 REACTIES

  1. Wat hier in Europa vaak onderbelicht blijft is dat Obamacare een ramp is. Je moet echt al met gewone Amerikanen gaan praten om dit te weten te komen. Obamacare verplicht mensen om een verzekering te nemen. Maar in sommige staten is er slechts één verzekeraar. Die maken enorm misbruik van die verplichting door de premies in de hoogte te laten schieten. Ik zeg niet dat Trumpcare de oplossing is. Maar dit is een systeem dat niet werkt.

  2. Uiteindelijk had men Obamacare verder moeten laten lopen. En waarschijnlijk had het systeem zelf zijn ondergang georganiseerd. Maar ja, ook dat had de fout van Trump geweest, omdat hij het niet afgeschaft had of slecht beheerd. Je kan nooit goed doen. Trump is in vele gevallen machteloos, Obama was dat eigenlijk ook. Alleen is dat bij Trump vermeldenswaardig, bij Obama niet. Obama kon het goed uitleggen, maar deed het eigenlijk niet veel beter dan Trump nu. Namelijk realiseren van wat hij beloofde. Obama wordt dit omwille van zijn mooipraterij vergeven. Trump wordt dit ten kwade geduid omwille van zijn vuile mond. Niet dat Trump nu een droompresident is. En zelfs als bedrijfsleider faalt hij mijns inziens. Maar inhoudelijk is er niet veel verschil met zijn voorganger. De stijl en communicatie verschilt, maar per slot van rekening zijn zij gebonden aan een functionerend parlement. Hier in België kunnen we daar alleen maar van dromen. Het parlement bestaat voornamelijk uit ja-knikkers, die alles goedkeuren en een minderheid aan boeroepers, die niets te zeggen heeft.