De federale regering heeft 158 terreurverdachten en Syriëstrijders op droog zaad gezet. Op de lijst hiervan bevinden zich ook enkele belangrijke namen zoals Soulaimane Abrini, Younesse Abaaoud en Antwerps IS-kopstuk Hicham Chaib. Dat schrijft VRT Nieuws

Het totaal aantal terreurverdachten en Syriëstrijders waarvan de rekeningen en bankkaarten bevroren zijn neemt door beslissing exponentieel toe. Voor de beslissing stonden er nog maar 56 namen op de lijst. Nu loopt dit aantal op tot 214. De maatregel gaat echter verder dan enkel financiële sancties. Ook de huizen van terreurverdachten en Syriëstrijders worden bevroren.

Terugkeer bemoeilijken

De respectievelijke vakministers zijn tevreden met de beslissing. Zo spreekt het volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) “voor zich dat de strijd tegen terrorisme ook op financieel vlak gevoerd moet worden. Het is belangrijk dat we de financiële middelen en geldstromen van Syriëstrijders zo goed mogelijk in kaart brengen en droog leggen”.

Zijn collega, minister van Justitie Koen Geens (CD&V), is eveneens tevreden met de beslissing. Volgens Geens is het resultaat van het droogleggen van de geldstromen van de Syriëstrijders dat “ze hun middelen niet [meer kunnen] gebruiken voor terroristische handelingen in Syrië of in Europa. Daarenboven wordt een eventuele clandestiene terugkeer aanzienlijk bemoeilijkt”.

Het zekere voor het onzekere

De regering is er niet zeker van of iedere terreurverdachte of Syriëstrijder die op de lijst staat nog effectief in leven is. Van Soulaimane Abrini (de broer van Mohamed Abrini, een van de daders van de aanslagen in Zaventem) bijvoorbeeld, denkt men dat hij gestorven is in Syrië. Echt zeker is de regering hier niet van. Bijgevolg wil deze – totdat er duidelijkheid is – het zekere voor het onzekere nemen.

Andere namen die circuleren zijn die van Younesse Abaaoud, de twee broers Elouasakki en Hicham Chaib. De eerste, Younesse Abaaoud, is de jongere broer van Abdelhamid Abaaoud. Hem verdenkt men ervan het brein achter de aanslagen in Parijs te zijn. Over waar hij zich nu precies bevindt, bestaat nog geen duidelijkheid. Wel is hij naar verluidt op weg naar Europa om de dood van zijn broer te wreken. De broers Elouasakki zijn dan weer berucht omwille van hun banden met het voormalige Sharia4Belgium.

Een laatste ‘bekende’ Syriëstrijder is het Antwerpse IS-kopstuk Hicham Chaib. Ondanks dat er berichten circuleerden over zijn dood, werd zijn rekening geblokkeerd. Ook over zijn overlijden bestaat er nog controverse. Zo werd zijn dood, meteen nadat hierover berichten circuleerden, meteen tegengesproken. Chaib kwam voor in een video waarin hij de aanslagen in Brussel verheerlijkte. Ook dreigde hij met meer terreur in België.