In Turkije verschijnen vandaag 17 journalisten voor de rechter die zich zullen moeten verantwoorden voor ‘banden met een terroristische organisatie’. Ze riskeren celstraffen tot 43 jaar.

Vorige week vond in Turkije de herdenking plaats van de mislukte staatsgreep van een jaar geleden. Sinds de coup werden reeds 50.000 mensen, waaronder tal van journalisten, opgesloten voor ‘steun’ aan de coupplegers.

Banden met terroristische organistatie

Uitgerekend vandaag, op de dag van de persvrijheid, zullen 17 journalisten en medewerkers van de krant Cumhuriyet zich moeten verantwoorden voor ‘banden met een terroristische organisatie’. De journalisten riskeren celstraffen tot 43 jaar. “Het is de grootste klap voor de persvrijheid tot nu toe”, zegt Johann Bihr van Reporters Without Borders (RSF). Naast voormalig hoofdredacteur Can Dundar zijn ook columnist Kadri Gürsel en cartoonist Musa Kart prominente aangeklaagden.

De openbaar aanklager heeft al gezegd dat de 56-jarige Can Dundar, voormalig hoofdredacteur van de krant, de belangrijkste aanstichter is. Het is al de vierde strafzaak tegen Dundar. Na een artikel over een vermeende wapenzending werd hij veroordeeld voor het ‘onthullen van staatsgeheimen’ en het ‘helpen van een terroristische organisatie’. “Meneer Erdogan haat kritiek. Hij ziet elke vorm van kritiek als een belediging naar zichzelf of als een terroristische daad. We weten dat al deze mensen journalisten zijn en niets anders deden dan hun job”, aldus Dundar.

 

Politiek machtsspel

Dundar zou sinds zijn aantreden als hoofdredacteur in 2015 een “radicale wijziging” van koers hebben doorgevoerd. De krant zou een “beschermer en spreekbuis” geworden zijn van enkele Erdogan-kritische bewegingen zoals de gülenisten (die volgens Erdogan achter de mislukte staatsgreep zitten) en de PKK (die als terreurgroep beschouwd worden door Erdogan). De krant zou er alles aan gedaan hebben om president Erdogan af te schilderen als een gewelddadige dictator en de gülenisten en PKK af te beelden als “legitiem en sympathiek”.

Velen zien dit proces, samen met tal van andere processen, dan ook als een politiek machtsspel. “Deze aanval is louter politiek gemotiveerd. Het is de bedoeling Cumhuriyet volledig te elimineren”, aldus Orhan Erinç, de bestuursvoorzitter van de krant. Sinds de mislukte staatsgreep werden bijna 50 kranten verboden en werden 50.000 mensen, waaronder ongeveer 160 journalisten, gearresteerd en opgesloten.