Vijftien controleposten die de afgelopen jaren bij Joodse instellingen in Amsterdam stonden worden allemaal ontmanteld. Ze zullen plaatsmaken voor een camerasysteem waarmee de gebouwen bewaakt zullen worden.

Vorig jaar besloot Amsterdam om de politiehuisjes weg te halen. Volgens burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) is het geavanceerde camerasysteem dat in plaats komt effectiever en efficiënter. Volgens de politie wordt het camerabeeld 24 uur per dag bekeken. Ook blijft de marechaussee, de Nederlandse militaire politie, de instellingen in de gaten houden.

Aantal agenten gehalveerd

Door deze maatregel wordt het aantal Amsterdamse agenten dat zich bezighoud met de beveiliging van Joodse instellingen gehalveerd. Waar er voorheen 58 agenten met deze taak belast waren worden het er nu 31. Het dreigingsniveau blijft wel ongewijzigd.

De bewakingsposten kwamen er in de zomer van 2014 na de aanslagen op Joodse instellingen in Brussel en Kopenhagen. Er werden 18 posten geplaatst, vanwaaruit in totaal 31 Joodse instellingen geobserveerd worden. Het gaat om synagoges, scholen en musea. Volgens de politie zijn er de afgelopen jaren geen noemenswaardige incidenten geweest.

Volgens politiecommissaris Gerald Oud Ammerveld moet deze nieuwe werkwijze leiden tot een slimmere methode van toezicht houden. De camera’s hangen intussen al bij zo’n twintig Joodse instellingen. Volgens de commissaris zijn ze heel wendbaar en kunnen ze nauwkeurig inzoomen. Ook worden de beelden constant opgeslagen waardoor ze indien nodig terug opgevraagd kunnen worden.

Daarnaast worden er ook dagelijkse rondes gereden met een speciaal uitgerust gepantserd politievoertuig. De politiemensen in het team zullen ook in nauw contact staan met de Joodse gemeenschap, zodat ze weten wat er speelt.

Niet iedereen even gelukkig

Deze nieuwe werkwijze is vooralsnog een proef. Na een jaar zal geëvalueerd worden of het goed werkt. Volgens politiecommissaris Ammerveld is niet iedereen binnen de gemeenschap even gelukkig dat de posten weggaan. De voorzitter van de synagoge, Abby Israëls, laat weten dat hij de aanwezigheid van de politie wel rustgevend vond.

“Maar het feit dat het nodig is, is gewoon erg. Het zou niet nodig moeten zijn. Als je denkt wat het betekent voor de scholen waar de kinderen iedere dag komen, dan is dat moeilijk. Ze worden ermee grootgebracht, dat heeft natuurlijk toch invloed”, aldus Israëls.

Hij gaat verder: “De dreiging blijft hetzelfde, maar de politie weegt het af en de politie en burgemeester bepalen hoe er gesurveilleerd wordt. Ik vond het zelf wel prettig dat die huisjes er waren, maar als de politie zegt dat het met camera’s even goed is, dan heb ik er vertrouwen in.”