In de nacht van dinsdag vier of woensdag vijf juli werden verschillende huiszoekingen verricht door de politie in de Brusselse gemeente Anderlecht. Hierbij werden niet alleen wapens gevonden en vier verdachten opgepakt. Ook (politie)uniformen en een zwaailicht werden ontdekt, hetgeen wijst op een grootschalige aanslag die voorbereid werd. Het federale parket communiceert dat nog één of meerdere verdachten op vrije voeten zijn.

Eergisternacht zijn op verschillende locaties in Anderlecht invallen georganiseerd door de ordediensten in het kader van een anti-terreuronderzoek. De ordediensten hebben goed hun werk uitgevoerd, want het nieuws bereikte pas de pers rond gisterenmiddag. Dit wil zeggen dat de politie in alle discretie kon werken en er geen lekken waren of vroegtijdige berichten op Twitter en dergelijke. Echter is het werk nog niet af, zo blijkt uit nieuwe berichtgeving.

Politie-invallen verliepen ‘geruisloos’, maar bereikten niet alle doelen

Nieuwe informatie brengt nu dat er niet alleen Kalasknikov-wapens in beslag zijn genomen, maar ook uniformen en een zwaailicht zijn gevonden. Dit wijst erop dat een aanslag ophanden was en dat de politie-invallen niets te vroeg kwamen. Van de vier verdachten die gisteren werden opgepakt zijn voor twee mannen inmiddels aanhoudingsbevelen uitgeschreven. Het gaat om de gebroeders Akim (40) en Khalid (37) Saouti. De één of meerdere verdachten die de speurders nog zoeken zijn verbonden met die broers.

Ook de motorbende genaamd ‘Kamikaze Riders’ blijkt een rol te hebben in het plot: “[De broers] hebben [banden] met de Brusselse motorbende Kamikaze Riders. Die motorbende heeft een aantal geradicaliseerde leden, twee van hen zijn al veroordeeld voor terrorisme”dat zegt VRT-journaliste Liesbeth Indeherberge.

Het is waarschijnlijk – gezien de berichtgeving van vandaag en gisteren – dat de verdachte(n) die nog worden gezocht op de hoogte zijn van de nakende klopjacht. Men vreest dat die personen daardoor onvoorspelbaar en dus gevaarlijk kunnen gaan handelen. “We weten dat er gisteren een wapenarsenaal gevonden is, maar ook uniformen van politie- en beveiligingsagenten en ontstekingsmechanismen, dus de verdachten waren al redelijk ver in hun voorbereiding van een aanslag”, aldus nog Indeherberge.

“Hele terreurcel nog niet opgerold”

Het federaal parket, dat instaat voor terreurmisdrijven, bevestigt dat het waarschijnlijk is dat de hele terreurcel nog niet is opgedoekt. “Er worden inderdaad nog één of meerdere personen gezocht”, aldus de woordvoerder voor het Openbaar Ministerie Eric Van Der Sypt aan Het Laatste Nieuws. En nog: “[…] We weten dat de El Bakraoui’s op 22 maart versneld hun terreurplannen hebben uitgevoerd omdat ze zich in het nauw gedreven voelden. Dat risico kunnen we nu ook niet uitsluiten.” Het parket zegt wel dat het voorbarig is om ervan uit te gaan dat een spoedaanslag nu naderende is.

Abdeslam, de enige betrokkene bij de Parijsaanslagen van november 2015 die nog leeft, werd midden maart 2016 opgepakt in België. Het feit werd toen lustig op Twitter door regeringsleden gedeeld met euforische berichten als “You got him, boys!” door Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) en “We hebben hem!” door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. N-VA-voorzitter Bart De Wever tweette zelfs: “Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon beloofde Molenbeek op te kuisen. Hij hield woord. Proficiat, federale politie.” Echter, een week later – op 22 maart 2016 – pleegden de in het nauw gedreven kameraden van Abdeslam de aanslagen in Brussel en Zaventem met 32 doden en meer dan 340 gewonden tot gevolg.