De politie van Amsterdam onderzoekt een reeks “discriminerende opmerkingen” op sociale media naar aanleiding een uitzending van een herdenking van de afschaffing van de slavernij.

De herdenking vond op 1 juli plaats in het Oosterpark in Amsterdam en werd rechtstreeks uitgezonden op de televisiezenders NOS en AT5. De NOS zond de herdenking ook uit op facebook, waar de reacties geplaatst werden.

“Uit de anonimiteit”

Op AT-5 zegt hoofdcommissaris Pieter Jaap Aalbersberg het volgende: “We hebben op 1 juli een waardige mooie herdenking gehad in het Oosterpark, waarbij ook de politie aanwezig was. Tijdens de uitzending hebben we gezien dat er op sociale media opmerkingen werden gemaakt die strafrechtelijk niet kunnen. Het is echt fors grensoverschrijdend. Ik ga die opmerkingen hier niet herhalen.”

Op dit moment heeft de politie één aangifte van verschillende opmerkingen. De hoofdcommissaris zegt dat hij nog meer aangiften verwacht, dan zal een dossier opgemaakt worden en dit zal overhandigd worden aan het Openbaar Ministerie.

De Amsterdamse politie wil dit soort opmerkingen op sociale media uit de anonimiteit halen. “Er komt een dossier van die mensen en dat wordt overhandigd aan het Openbaar Ministerie. Wij zetten alles op alles om deze mensen uit de anonimiteit te halen om te laten zien dat we in deze stad geen racisme en discriminatie accepteren”, aldus Aalbersberg.

Slavernij in Nederland

De herdenking vond plaats op 1 juli in het Oosterpark in Amsterdam. Er waren verschillende sprekers voorzien. Daarnaast waren er aansluitend muzikale optredens tijdens het Keti Koti-festival, waarmee het einde van de slavernij werd gevierd.

Nederland is eeuwenlang een koloniale macht geweest. De slavernij werd in 1863 in Suriname en de Nederlandse Antillen afgeschaft, het was daarmee één van de laatste Europese landen die dat deed, enkel Spanje en Portugal volgden later.