Tot zover de gelijkenis met Julius Caesar. De getuigenis van de gewezen OCMW-voorzitter van Brussel, Pascale Peraïta (ex-PS), in de onderzoekscommissie Samusocial was er een in mineur. Zo werd er op geen enkele vraag een antwoord gegeven.

De onderzoekscommissie Samusocial is – ondanks een ware inflatie aan onderzoekscommissies – een belangrijke. Het doel is immers om te onderzoeken hoe een dergelijke normvervaging tot stand kwam. Peraïta echter, speelde voor sfinx en wou geen antwoord geven op de voorbereide vragen. Wel eiste ze van de aanwezige pers respect voor haar portretrecht (lees: een verbod van foto’s en video-opnames).

Burgerlijke verantwoordelijkheid

Peraïta was een van de kopstukken van de daklozenorganisatie Samusocial. Zo was zij achtereenvolgens directrice en gedelegeerd bestuurder van de organisatie. Als een van de absolute kopstukken, streek zij jarenlang riante vergoedingen op. Ook is men van mening dat Peraïta kennis heeft over de financiële wandel van de organisatie. Zo stelde de communicatieverantwoordelijke van Samusocial, Christophe Thielens, in een vorige sessie van de onderzoekscommissie dat Peraïta graag de touwtjes in handen had. Volgens hem bleef ze – zelf toen ze was afgetreden als directrice om OCMW-voorzitter te worden – steeds de invloedrijkste persoon. “Samusocial, dat was Pascale Peraïta, met de zegen van Yvan Mayeur”, stelde Thielens.

Een getuigenis van iemand van haar ‘kaliber’ zou de commissie een schat aan informatie kunnen bezorgen over de perfide werking van de organisatie. Eerder al had Peraïta echter gesteld dat zij zich op haar zwijgrecht zou beroepen. Ondanks dat de commissieleden zo’n 220 vragen hadden voorbereid, wilde ze “haar verklaringen voorbehouden voor de gerechtelijke autoriteiten”. Volgens De Standaard nam de voorzitter akte van haar beslissing, maar probeerde hij haar toch aan het praten te krijgen door haar te wijzen op haar burgerlijke verantwoordelijkheid. Dit had evenwel geen effect en Peraïta bleef bij haar standpunt.

Portretrecht

De gevallen socialiste eiste dat niemand haar zou filmen of fotograferen wanneer ze voor de onderzoekscommissie verscheen. Volgens Stefan Cornelis (Open Vld), de voorzitter van de onderzoekscommissie, was Peraïta niet de enige persoon met een dergelijke wens. “Onze juridische experts zagen daar geen bezwaren [in]”, aldus Cornelis.

Verschillende media vroegen in een brief aan de commissievoorzitter om het verbod op te heffen. Dit zou volgens de ondertekenaars namelijk ingaan “tegen de persvrijheid en de openbaarheid van de debatten”. Belga, BRUZZ, Bx1, Het Laatste Nieuws, La Dernière Heure, La Libre Belgique, l’Echo, Le Soir, Reporters Press Agency, RTBF, RTL info en VRT, ondertekenden de brief. Doch, op het moment dat Peraïta haar mededeling voorlas, moesten niet alle camera’s de zaal verlaten.