Peiling: PS halfdood, PVDA en Vlaams Belang grootste groeiers

9
21984

Flinke klappen voor de klassieke socialisten in de laatste peilingen. Niet alleen ontvangt de PS nog maar slechts 16 procent van de gepeilde stemmen, maar ook de sp.a duikt onder de tien procent in Vlaanderen. Vlaams Belang, PVDA/PTB en de ecologisten van Groen en Ecolo gaan met de stemmen lopen. L’Echo kon de resultaten bemachtigen nadat RTBF en La Libre de peilingen tegenhielden.

De neerwaartse electorale spiraal die de PS heeft ingezet zet zich verder en lijkt zich te versterken. Zouden er vandaag verkiezingen gehouden worden, zou de PS een historisch laag resultaat behalen. De recente schandalen rond Publifin en Samusocial en de betrokkenheid van de PS hierin lijken hun tol te eisen.

Opvallend: de peiling was in feite vertrouwelijk. La Libre en RTBF laten normaliter elke drie maanden een peiling uitvoeren door onderzoekbureau Dedicated Research, maar deze maal annuleerden beide media de poll onverwacht. De reden hiervoor wil de Franstalige openbare omroep en La Libre niet gezegd hebben. L’Echo kon echter de resultaten en het slechte nieuws voor de PS ontbloten.

Rode concurrenten

De een zijn dood is de ander zijn brood. Voor het eerst doen de PTB-communisten van Raoul Hedebouw haasje over de PS van Elio Di Rupo. Waar de PS nog slechts 16 procent haalt – een schaduw van de monsterresultaten die de partij afgelopen decennia haalde – scoort de PTB nu maar liefst een kwart van de stemmen. Hierdoor worden de communisten de grootste partij beneden de taalgrens.

Tweede grootste partij blijft MR van premier Charles Michel die minimaal inboet en 23,2% stemmen behoudt. De coalitiepartner van PS in Wallonië en Brussel wordt echter meegetrokken in het moeras: de cdH van Benoît Lutgen zakt fors van 14,8 naar 9,8%.

Ook in Vlaanderen opmars van extreemlinks

In Vlaanderen worden gelijkaardige evoluties gepeild. De traditionele socialisten van sp.a delen in de klappen ondanks het schone imago dat partijvoorzitter John Crombez de sp.a wil aanmeten. Daar waar sp.a nog 14 percent behaalde in de verkiezingen van 2014 wordt thans nog slechts 9,5 percent gepeild voor de partij van Crombez. Schoon schip in Brussel of niet, het is mogelijk dat de gepeilde kiezer onder meer het sp.a-aandeel in het Publipart-schandaal niet is vergeten.

Grote winnaar is de extreemlinkse PVDA van partijvoorzitter Peter Mertens. De communisten springen ruim over de kiesdrempel en peilen 7,30 percent. Dit laat ademruimte toe en meerdere zetels. Ook het links-progressieve Groen van Kristof Calvo deelt in de winst en springt van 8,6 procent naar 12,5 procent. Het rechtse Vlaams Belang daarentegen verdubbelt zelfs haar score. Daar waar de partij van Tom Van Grieken nog maar net boven de kiesdrempel scoorde in 2014, zou het Vlaams Belang vandaag 11,7 procent halen.

Bij de verliezers is niet alleen de sp.a. Ook de andere traditionele partijen en de N-VA boeken verlies in Vlaanderen. Open Vld van Gwendolyn Rutten zakt van 15,5 procent naar 12,7. En zou de CD&V van Wouter Beke vandaag naar de kiezer trekken, zouden de christendemocraten – ooit electorale gigant in Vlaanderen – ook een historisch dieptepunt halen. De Vlaams-nationalisten van N-VA zakken echter ook flink sinds hun regeringsdeelname in 2014. De partij blijft wel nog ruim de grootste, maar zakt van 32,4 naar 27,1 procent.

Dit betekent dat de huidige regering in totaal 12 zetels verliest (MR -1, Open Vld – 2, N-VA -7 en CD&V -2). Hierdoor zou de huidige regering van Michel met een totaal van 72 zetels van de 150 haar meerderheid verliezen in het parlement.

9 REACTIES

 1. Artikel met schrijffouten geeft een amateuristisch gevoel,
  blijf erop letten! (inhoudelijk blijft het uiteraard wel een top artikel)

  “Vlaams Belang, PVDA/PTB en de ecologisten van Groen en
  Ecolo gaan met de stemmen gaan lopen.” moet zijn: “Vlaams Belang, PVDA/PTB en
  de ecologisten van Groen en Ecolo gaan met de stemmen lopen.”

  “De neerwaartse electorale spiraal die de PS is ingezet zet
  zich verder en lijkt zich te versterken.” moet zijn: “De neerwaartse electorale
  spiraal die de PS heeft ingezet zet zich verder en lijkt zich te versterken.”

 2. Dat de traditionele maffiapartijen zoals sp.a/open vld en cd&v fors verlies lijden of liever nog volledig van het politieke TONEEL zouden verdwijnen kan alleen maar toe gejuicht worden . Dat ze echter vervangen zouden worden door het crapuul van de communisten (dat zich het best voelt als ze tot hun knieën in het bloed staan) of de vuiligheid van de groene smossers is natuurlijk minder goed nieuws .

 3. In 2004 haalde Vlaams Belang 24% van de stemmen maar mocht niet meedoen omwille van het cordon sanitaire. Als er nu verkiezingen zouden zijn haalt de PTB 25% in Wallonië. Waar blijft dat cordon rond extreemlinks? Waarom gelden er voor links andere regels dan voor rechts?