In Pakistan zijn zo’n 20 ouderen gearresteerd nadat ze de verkrachting van een 16-jarig meisje hadden bevolen en er op toezagen. De broer van het meisje had een 12-jarig meisje, zijn nicht, immers verkracht en als straf moest zijn zus ook verkracht worden.

In Pakistan zijn dorpsraden een oude traditie en staan ze ervoor gekend vaak het heft in eigen handen te nemen. Vooral meisjes worden door de dorpsraden vaak veroordeeld tot barbaarse straffen.

Wraakverkrachting

Vorige maand stapte een jongen in het dorpje Multan naar de ‘raad van ouderen’ met de boodschap dat zijn neef zijn 12-jarige zusje verkracht had. Het leek de raad een goed idee om de verkrachter een koekje van eigen deeg te geven en zijn jongere zus ook te laten verkrachten. De broer van het verkrachte meisje was de ‘gelukkige’ en kreeg het recht om het meisje te verkrachten. Haar ouders mochten/moesten toekijken en ook de raad zelf kwam met zo’n 40 mannen naar het spektakel kijken.

Traditionele straffen als deze zijn bij wet verboden in Pakistan maar worden nog al te vaak opgelegd door de dorpsraden. Onlangs werd een 9-jarig meisje uitgehuwelijkt omdat een familielied van het meisje een vrouw had ontvoerd. Eén van de bekendste voorvallen vond plaats in 2002 toen Mukhtar Mai, nu een bekende vrouwenrechtenactiviste, door een plaatselijke raad veroordeeld werd tot een groepsverkrachting nadat haar broer van 12 ervan beschuldigd werd een affaire te hebben met een oudere vrouw. Achteraf bleken de beschuldigingen vals te zijn.