In het Brusselse Maximiliaanpark kamperen opnieuw honderden vluchtelingen. De vluchtelingen liggen op het grasperk recht tegenover de Dienst Vreemdelingenzaken. Opmerkelijk is dat ze geen asiel willen aanvragen in ons land, maar enkel wachten op een verhuis naar het Verenigd Koninkrijk.

Het zou gaan om zo’n 200 à 300 migranten, voornamelijk afkomstig uit de Hoorn van Afrika. De Brusselse politie controleerde gisteren enkele van de vluchtelingen die er al weken slapen. De Afrikaanse mannen laten weten dat ze niet van plan zijn om in België te blijven. Ze willen zo snel mogelijk naar het VK.

“Ik heb al eens asiel aangevraagd in België, maar dat werd toen geweigerd”, zegt Hamat (26) uit Afghanistan aan Het Laatste Nieuws. “Ik ben vervolgens naar Duitsland getrokken, daarna naar Frankrijk. Daar heeft de politie me echter teruggestuurd naar België. Nu wil ik naar Groot-Brittannië.”

De problematiek is ook bij de bevoegde instanties bekend. “Sinds enkele weken stellen we inderdaad vast dat er overdag een honderdtal migranten in het park aanwezig zijn. Sommigen brengen er ook de nacht door, maar de meesten gaan naar het Noordstation”, zegt Dominique Ernould van Dienst Vreemdelingenzaken. “De politie controleert het park regelmatig uit vrees voor toestanden zoals twee jaar geleden.”

Twee jaar geleden was het aantal vluchtelingen in het Maximiliaanpark zo groot dat het wereldnieuws werd. Honderden migranten verbleven er in tenten in hartje Brussel, met wantoestanden als gevolg. Op 1 oktober 2015 werd het kamp ontruimd. Nu dreigt de situatie opnieuw te escaleren.

5 REACTIES