Richard Dawkins, de wereldbekende Britse evolutiebioloog en populair-wetenschappelijke schrijver is niet welkom op de universiteit van Berkeley. Dit nadat Dawkins verschillende malen fel uithaalde naar de islam. Dawkins is bekend omwille van zijn boek ‘The Selfish Gene‘, waarin hij onder meer het concept van de ‘meme‘ introduceerde, en als een stevige godsdienstcriticus. Dit drukt de wetenschapper niet alleen uit in boeken zoals ‘The God Delusion‘, maar tegenwoordig ook op sociale media en in de pers. Maar volgens de linkse organisatie die hem uitnodigde gaat het allemaal wat te ver.

Dawkins plant een reeks boekvoorstellingen voor zijn nieuwste werk, ‘Science in the Soul‘ waarin hij het belang van wetenschap onderlijnt. De universiteit van Berkeley was een van de plaatsen waar hij een voordracht zou houden hierover.

Kwetsende uitspraken

De linksprogressieve radiozender KPFA die hem oorspronkelijk had uitgenodigd annuleerde echter die uitnodiging. De reden die men aanhaalde waren de zorgen die ze zich maakten over de toon in sommige van Dawkins’ tweets over moslims. “We boekten dit evenement gebaseerd op zijn uitstekende nieuwe boek terwijl we niet wisten dat hij mensen had beledigd en gekwetst in zijn tweets over de islam“, aldus de organisatie in een verklarende email.

We ondersteunen geen kwetsende uitspraken. Hoewel we het recht op vrije meningsuiting ondersteunen, doen we dat niet voor smaad“, aldus nog de zender.

Islam niet vrij van kritiek

Dawkins reageerde met een open brief op zijn website. In die brief wijst Dawkins erop dat hij vroeger altijd fan is geweest van de zender en hen zelfs financieel steunde in het verleden. Hij is dan ook erg bedroefd met het huidig beleid en de rechtvaardiging ervan. De wetenschapper wijst erop dat hij nooit de islam heeft beledigd, maar wel tegen islamisme is. Hij geeft toe dat hij “belachelijke pseudowetenschappelijke beweringen van islamitische apologeten” op de korrel neemt en ook “misogynie en homofobie” in de islam bekritiseerd.

Tevens zegt de auteur de doodstraf voor apostaten onrechtvaardig te vinden. “Van al deze praktijken zijn vooral moslims zelf de grootste slachtoffers” aldus Dawkins. Hij wijst er op dat hij altijd al heel veel kritiek heeft gehad op christelijke praktijken en daar nooit weerstand voor kreeg. Bij kritiek op de islam is dat echter een ander paar mouwen. Hij roept op om voorbeelden te geven van zijn smaad waarvoor ze hem verbannen. Indien ze dat niet kunnen aanvaardt hij graag hun verontschuldigingen, uit dankbaarheid voor “wat ze ooit waren en opnieuw kunnen worden.

Richard Dawkins geeft ook enkele reacties mee van andere vooraanstaande wetenschappers die het gedrag van Berkeley scherp veroordelen.

Niet de eerste keer

Eerder dit jaar waren er al enkele incidenten aan Berkeley. Meerdere conservatieve sprekers, zoals columniste Ann Coulter en provocateur Milo Yiannopoulos zagen hun lezing ook geannuleerd worden. Bij die laatste annulering kwamen er zelfs stevige rellen aan te pas. Nadien werden die opgevolgd door nog meer betogingen en geweld.

Als antwoord op al die weerstand wordt er in september een ‘free speech week‘ gepland door de rechtse activist en homoseksueel Yiannopoulos.