Ook Oostenrijk weert een Turks lid van de regering. De Turkse minister van Economische Zaken Nihat Zeybecki (AKP) mag niet komen naar een bijeenkomst in het Alpenland om de mislukte staatsgreep in Turkije van vorige zomer te herdenken. Dat heeft de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz van de centrumrechtse ÖVP beslist.

Turkije onderhoudt doorheen Europa en in Turkije vieringen naar aanleiding van het 1-jarig jubileum van de mislukte coup vorig jaar. Daarbij behaalde de regering van Turks president Recep Erdogan als snel de overhand. Maar de Turkse regering zal dat deze zomer alleszins niet in Oostenrijk kunnen vieren. De bevoegde Oostenrijkse minister Kurz heeft beslist dat de bijeenkomst te groot is en daarom het bezoek van een Turkse minister een gevaar voor de openbare orde vormt.

Gespannen relatie tussen Europa en Turkije

Vorige week besliste Nederland nog dat ook de Turkse vicepremier Tugrul Türkes (AKP) niet welkom is op een herdenking van de staatsgreep in Apeldoorn. De week daarvoor verbood de Duitse regering Erdogan om een toespraak te houden voor de Turkse gemeenschap in Duitsland.

In de maanden voor het Turkse grondwetsreferendum van 16 april – dat resulteerde in meer macht voor Erdogan – liepen de spanningen tussen verschillende Europese landen en Ankara hoog op. Dit omdat de Turkse regering campagne wou voeren doorheen Europa om stemmen te winnen bij de omvangrijke Turkse diaspora. Dikwijls werden Turkse ministers ook toen de toegang geweigerd waarop heel wat diplomatiek geruzie volgde.

Zo noemde Erdogan de Nederlanders “fascisten en nazi’s om erna zelfs de Nederlanders de schuld te geven van de massamoord op moslims in Bosnië in 1995. Ankara schortte zelfs alle diplomatieke relaties met Nederland op in maart. Ook Duitsland werd door de Turkse leider Erdogan verweten “nazi-praktijken” te hanteren waarna een intens en lang conflict ontstond tussen beide naties. Dit is onder meer geculmineerd in een Duitse terugtrekking uit de luchtmachtbasis van het Turkse Incirlik. Die terugtrekking is gisteren van start gegaan.

Ook Oostenrijk en de NAVO waren onlangs de dupe van de Turkse politieke spelletjes en weerwil. Turkije, dat lid is van de NAVO, zorgde eind mei er nog voor dat de samenwerking met partnerland Oostenrijk niet meer kon doorgaan.

Turks conflict in België

De interne Turkse politiek durft tevens uitdijen in België. In de Limburgse gemeente Beringen was het dagen onrustig na de mislukte coup in Turkije afgelopen zomer. Vermeende aanhangers van Fethullah Gülen (die volgens Erdogan achter de coup zat) werden hierbij opgejaagd door aanhangers van Erdogan. Eind maart braken er nog rellen uit tussen voor- en tegenstanders van Erdogan in Brussel nabij de Turkse ambassade.

In 2015 sprak Erdogan voor 25.000 supporters in Hasselt in functie van de Turkse parlementsverkiezingen.