Noord-Korea heeft opnieuw een raket afgevuurd. De raket kwam terecht in Japanse wateren, hetgeen ook al eerder gebeurde. Volgens de Noord-Koreaanse staatstelevisie gaat het echter om een ICBM, een intercontinentale raket, en kan deze zelfs “overal ter wereld doelwitten raken”. Zo’n bereik (dat dan 20.000 km zou moeten zijn) is heel onwaarschijnlijk, maar een externe expert zei wel dat de raket “Alaska zou kunnen geraakt hebben”. Noord-Korea is tevens in het bezit van kernwapens.

Noord-Korea heeft al meerdere malen raketten afgevuurd richting de oceaan, maar deze maal zou de communistische dictatuur voor de eerste maal succesvol een ICBM (intercontinental ballistic missile) hebben afgevuurd. Dat is een raket die continenten kan overbruggen. Zowel de VS als Rusland betwisten echter de beweringen van Noord-Korea. Het Kremlin en het Pentagon zeiden dat de raket slechts een middellang bereik heeft en geen bedreiging vormt voor een van beider landen.

Hwasong-14

De afgevuurde raket zou van het type Hwasong-14 zijn. De Noord-Koreaanse staatstelevisie verkondigde dat de raket een hoogte bereikte van 2.802 kilometer en 933 kilometer ver vloog voor het na 39 minuten haar ‘doel’ in de zee raakte. De staatstelevisie verkondigde dat de communistische dictatuur nu “een volwaardige kernmacht is, in het bezit van intercontinentale raketten die elk deel van de wereld kunnen raken”.

Echter, experten zijn kritisch. Hoewel Pyongyang onder leiding van Kim Jong-un vooruitgang heeft geboekt is het onwaarschijnlijk dat Noord-Korea accuraat een doel kan raken met een ICBM. Ook vraagt men zich af of de dictatuur wel in staat is om een kernkop zodanig te verkleinen dat het op zo’n raket past. De Russen stellen trouwens dat de afgevuurde raket maar 510 km verder landde en slechts 535 kilometer hoog ging.

David Wright, fysicus bij de ‘Union of Concerned Scientists’ (Unie van Bezorgde Wetenschappers), stelt evenwel dat de raket in kwestie 6.700 kilometer ver kan reiken waardoor het inderdaad technisch als een ICBM te classificeren valt (ICBM’s hebben een minimumbereik van 5.000 kilometer). Met zo een bereik kan de Hwasong-14-raket tot de Amerikaanse deelstaat Alaska, delen van Canada, Australië en zelfs Moskou reiken.

Spanningen in de regio

Begin deze maand wist Amerikaanse president Donald Trump nog te zeggen dat het tijdperk van “strategisch geduld” ten opzicht van Noord-Korea erop zit. Trump riep ook de regionale machten op om sancties in te voeren tegen het land om zo “snel een beter pad” te eisen. Noord-Korea is meer en meer geïsoleerd in de regio. Zelfs China beschermt de dictatuur niet meer onvoorwaardelijk.

China heeft Noord-Korea bijgestaan in de oorlog in Korea (1950-1953) toen de VS dreigde geheel Noord-Korea in te nemen nadat Noord-Korea haar zuidelijke buur had aangevallen. Sindsdien was de Aziatische reus (min of meer) een bondgenoot van Noord-Korea, maar na de intrede van huidige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn de relaties tussen Noord-Korea en China eerder kil geworden. Heel wat van de mensen uit hogere cirkels die Kim Jong-un liet ombrengen, onderhielden immers net banden met China. China heeft ook reeds een militaire basis gebouwd aan de grens met Noord-Korea en is dus thans wantrouwig tegenover haar buurland.