Noord-Korea heeft aangekondigd dat het een nucleaire aanval zal uitvoeren “in het hart van de Verenigde Staten” indien de VS haar vijandige houding tegenover Noord-Korea blijft aanhouden. Dat maakte het officiële Noord-Koreaanse persagentschap KCNA bekend.

De agitatie en onrust die heerst tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten is de laatste maanden fors toegenomen. De VS zijn de nucleaire tests van Noord-Korea grondig beu en kondigde “serieuze maatregelen” aan. Nu heeft Noord-Korea op haar beurt bekend gemaakt dat het, indien nodig, de nucleaire hamer zal bovenhalen.

Nucleaire hamer

Uitspraken van Mike Pompeo, directeur van de CIA, zouden de aanleiding zijn geweest voor de dreigende taal van de Noord-Koreanen. Mike Pompeo zou hebben gewaarschuwd voor een gevaarlijke koerswijziging die Noord-Korea momenteel aan het doorvoeren is. Volgens Noord-Korea is hij met zijn uitspraken “over de lijn gegaan, en het is nu duidelijk geworden dat het uiteindelijke doel van Trump’s regering een ander regime is.”

“Als de VS het zouden aandurven om nog maar het kleinste teken te geven om onze opperste leider weg te halen, dan zullen we hen treffen met een genadeloze slag met onze krachtige nucleaire hamer, gewet en gehard door de tijd heen”, aldus een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De spanningen tussen de Noord-Koreanen en de VS lopen nu al enkele maanden hoog op. Noord-Korea lanceerde enkele weken geleden een ICBM (intercontinental ballistic missile), een raket die continenten kan overbruggen. President Trump kondigde vervolgens aan dat hij de asociale en gevaarlijke houding van Noord-Korea nu meer dan beu was en riep alle naties op om streng op te treden. Indien Noord-Korea haar gedrag niet wijzigt zouden er “enkele serieuze maatregelen” moeten volgen.

Bovendien zouden de Verenigde Staten in het bezit zijn van informatie die beweert dat Noord-Korea op 27 juli, de verjaardag van de Koreaanse wapenstilstand, een nieuwe nucleaire test zal uitvoeren.